Çatalhöyük kazı başkanı bırakıyor

Çatalhöyük kazı başkanı bırakıyor

Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Lan Hodder, 25. ylılını tamamladığı Çatalhöyük kazı başkanlığı görevini bu yıl sonunda bırakacağını açıkladı.

Dünyanın ilgisini Anadolu'nun ortasına çekiyoruz

Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Lan Hodder, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin ardından Çatalhöyük kazılarını yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turistin ziyaret etmeye başladığını belirterek, "Turist sayısında artış yaşandı. Çatalhöyük arkeolojik turizm merkezi oldu." dedi.

Hodder, Trakya Üniversitesinde katıldığı 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumundaki sunumunun ardından, yaptığı açıklamada, Çatalhöyük'ün dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olduğunu söyledi.

Çatalhöyük'ün yaklaşık 9 bin yılla tarihlenen neolitik ve kalkolitik çağ yerleşim yeri olduğunu ifade eden Hodder, "2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Çatalhöyük kazılarında 25. yılımı tamamlıyorum. Çok ince araştırmalar ortaya koyduk ve araştırmalarımızın sonuçlarını alıyoruz." diye konuştu.

Çatalhöyük'ün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin önemli bir gelişme olduğunu aktaran Hodder, şunları kaydetti:

"Yerleşimin dünya kültür mirası listesine alınmasının olumlu sonuçlarını yaşıyoruz. UNESCO listesinde yer almak, dünyada, Anadolu'da ve Türkiye'de bu tarz önemli yerleşim yerlerinin olduğunun göstergesidir. Çatalhöyük, dünya örnekleri arasında en eski yerleşim yerleri olduğu için sanatla ilgili çok güzel bulguları var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin ardından kazıları yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist ziyaret etmeye başladı. Turist sayısında artış yaşandı. Çatalhöyük arkeolojik turizm merkezi oldu. Türkiye'nin ortasında bulunan Konya'ya bu anlamda turist gelmesi önemli. Dünyanın ilgisini Anadolu'nun ortasına çekiyoruz. İnsanlar özellikle dünya kültür mirası listesinde yer alan yerleri görmek istiyorlar ve özellikle bununla ilgileniyorlar. Turizm açısından da önemli bir adım atıldığını düşünüyorum. Çatalhöyük'ü 25 yıldır kazıyorum ve 25. yılımı tamamladığımda ben bitireceğim. Umuyorum ki benden sonra başkaları da kazıya devam edecek."

Hodder, Çatalhöyük'ün her yıl çok güzel bulgular verdiğini vurgulayarak, "Bu yıl sıvadan bir kafa bulduk. Kafanın gözleri obsidyen, doğal camdan yapılmış. Olağanüstü güzellikle bir bulgu. Yerleşimden elde edeceklerimizin devam edeceğini umuyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: mistikalem.com


Benzer Haberler & Reklamlar