Çatalhöyük arkeoloji kazılarının başına Türk arkeolog beklentisi

Yazar Mustafa Balkan'a göre; gelecek yıl Çatalhöyük kazı projelerinin başında muhtemelen bir Türk arkeolog tayin edilecek.

1958 yılında David French ile birlikte Çatalhöyük arkeoloji alanını keşfeden Hollanda kökenli İngiliz arkeolog James Mellaart 1961- 1965 yılları arasında yapılan kazılarda Çatalhöyük Arkeoloj Kazılarının ilk başkanı olmuştu.

1993’te yeniden başlayan ve günümüze denk süren arkeoloji kazı çalışmalarında ise höyükteki kazıların başkanlığını Prof. Dr. Ian Hodder yürütmüştü.

Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. lan Hodder emekli olacak. Yerine kimin geleceği arkeolojik alemde büyük merak konusu.

Önümüzdeki yıldan itibaren Çatalhöyük kazı projelerinin başında bir Türk arkeoloğun görevli olarak bu işe tayin edilmesi muhtemel. Çatalhöyük arkeoloji kazılarının 58. yılında ekibin başına geçecek isimle ilgili söylentilere köşesinde ilk yer veren isim yazar Mustafa Balkan oldu.

Pulusa.com sitesinde tarih yazıları kaleme alırken arkeolojik konulara bolca değinen yazar Mustafa Balkan, "Çatalhöyük, 2018’den itibaren yeni araştırma, yeni proje ve yeni kazı ekibiyle tanışacağı günleri bekliyor olacak. Çatalhöyük Araştırma Projesi kazısını bundan böyle Türk ilim insanları yönetmeli" diye kenti hislerini belirttiği yazısında; "Önümüzdeki yıldan itibaren Çatalhöyük kazı projelerinin başında bir Türk arkeologunun görevli olarak bu işe tayin edilmesi muhtemel" ifadesini kullandı.

Yazar, köşe yazısını "Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin başında bundan böyle deneyimli, sahasında ehil ve liyakatlı bir Türk arkeoloğu görmek istiyoruz. Yeni yetişen arkeolog, antropologlarla bu proje; Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk üniversiteleri ve Selçuk ile NEU üniversitelerindeki bilim insanlarının katkılarıyla götürülmesi gerekiyor.Çatalhöyük, 2018’den itibaren yeni araştırma, yeni proje ve yeni kazı ekibiyle tanışacağı günleri bekliyor olacak." cümleleri ile noktaladı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar