Çapanoğlu Külliyesi restore edilecek

Yozgat şehrinin kurucusu Çapanoğlu ailesi tarafından inşa ettirilen, Çapanoğlu Büyük Cami, Hamam ve ticaret merkezinden oluşan külliyeden geriye kalanların restore ettirilip, gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Tarihi Tol Çarşı bölgesinde bulunan işyerlerinin önemli bölümünün 1980’li yılların başlarında yıktırılıp, yerine yaptırılan beton işyerlerinin kullanılmaz durumda olduğunu hatırlatan Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, ‘Yozgat’ın kalbine vurulan bu hançeri çıkartamaya yönelik başlattığımız çalışmalarımız devam ediyor’ dedi.

Tarihi Çapanoğlu Büyük Cami ve hemen yakınındaki Çarşı Hamamı’nın önceki yıllarda restoresinin yapıldığını kaydeden Başkan Arslan, Tol Çarşı olarak adlandırılan ticaret merkezindeki tarihi yapı ile birlikte, daha sonra yapılıp, ancak kullanılmayan iş merkezini iyileştirmeye yönelik hazırladıkları projenin ilk etabını tamamladıklarını söyledi. Arslan, Tol Çarşı’da sonradan yapılan ve kullanılmayan bölümlerinde gerekli düzenleme çalışması yapılarak, işlerlik kazandırdıklarını, şimdi de tarihi kesimlerinin restorasyon çalışmalarının devam ettirildiğinin altını çizdi. Hazırlattırdıkları restorasyon projesine Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onay vermesinin ardından çalışmaların başladığını hatırlatan Belediye Başkanı Arslan, yaklaşık bir milyon liralık harcama ile hayata geçirilecek olan proje kapsamında tarihi mekanlarda restore çalışmalarının ardından daha sonra yapılan binalara yüzey kaplama yaparak, tarihi dokuya uygun hale getirileceğini kaydetti. Arslan, “Tol Çarşıyı tarihi Çapanoğlu Büyük Cami etrafında güzel bir mekan haline getirmiş olacağız. Tabi ki imar mevzuatının bize verdiği yetkiye dayanarak Belediye olarak bu restorasyona katkılar sunmak istedik. Projesini biz hazırladık. Projenin hazırlanması zaten başlı başına bir katkıdır. Bu normalde esnaftan çıkacak bir paraydı. Onu biz belediye olarak karşıladık. Hem de yapılacak restorasyonun yüzde 20’lik kısmını belediye olarak biz üstlenmiş olduk. Yüzde 80’ini de oradaki mülk sahipleri karşılayacaklar” diye konuştu.

Çok uzun yıllardır sürüncemede kalan bir sorun daha çözüme kavuşturacaklarının altını çizen Yozgat Belediye Başkanı Arslan, ‘Yozgat'ta tarihin, kültürün ve geçmişin izlerini takip etmeye, yaşatmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki, geçmişe sahip çıkmayanın geleceği olmaz. Tol Çarşı’da yok edilen tarih canlanacak. Bir mezbelelikten çok güzel bir tarihi çarşı ortaya çıkacak’ diyerek, açıklamasını noktaladı.

yozgatcamlik.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar