Bronz heykel neden zor bulunur?

Büyük boyutlu bronz eser bulmanın zor olduğunu biliyor muydunuz?

Eritilerek tekrar tekrar kullanılabildiği için tam halde, büyük boyutlu bronz eser bulmak maalesef oldukça zordur. Ancak müzemizde sergilenen, Hellenistik döneme tarihlenen “Koşan Atlet” ve “Demether” heykellerinin istisnai bir durumu söz konusudur. Çünkü her iki eser de su altından, yani batıklardan çıkartılmıştır ve tekrar gün ışığına çıkartılana kadar bütünlüklerini korumuşlardır. Ayrıca her ikisinin gözlerinin cam boncuk ya da değerli taşlardan yapılmış olmalarından dolayı gözleri kırılmış veya kaybolmuştur.

Aliağa açıklarından, Kyme antik kenti yakınlarında bulunan bir batıktan çıkartılan “Koşan Atlet” heykeli proporsiyonları, başındaki tacı, koşar halde tek bacağının üzerinde dengesini korur halde tasvir edilmiş özel bir bronz heykeldir.

Halikarnassos yani, Bodrum açıklarında bulunan bir batıkta ele geçen “Demether” heykeli ise hüzünlü ifadesiyle bizlere mevsimlerin oluşumunu gösteren mitolojik bir hikayeyi hatırlatmaktadır. Efsaneye göre Bereket Tanrıçası olan Demether’in Persophone adında çok sevdiği bir kızı vardır. Fakat günün birinde Persophone, Yer altı Tanrısı Hades tarafından kaçırılır ve zorla da olsa Hades’le evlenir. Bu evliliği onaylamayan Demether çok mutsuz olur ve tüm kalbi öç duygusuyla dolar. Artık çiçekler açmaz, ağaçlar meyve vermez olmuştur. Bunun üzerine Olymphos’un zirvesinde yaşayan, Persephone’nin de babası olan, Baş Tanrı Zeus olaya el koyar ve kızını alması için Haber Tanrısı Hermes’i, Ölüler Diyarı’na, yani Hades’in yanına yollar, ancak Hades daha önce Persophone’ye sihirli bir nar tanesi yedirmiştir. Buna göre Persophone yılın üçte birini Hades’le üçte ikisini annesi Demether ile geçirecektir. Yılın üçte ikisinde kızına kavuşan Demether çok mutlu olur, böylece toprak yeniden canlanır, doğa bereketlenir ama ne zaman ki Persophone kocası Hades’in yanına gider, toprak bereketini ve canlılığını kaybeder. Aslında bu durumdan mevsimlerin oluştuğuna inanılır. Ne zaman ki Persophone annesinin yanına gelir, o zaman doğa canlanır ve bereketlenir yani bahar ve yaz mevsimi başlar ama ne zaman ki kocası Hades’in yanına gider doğa bereketini ve canlılığını kaybeder yani kış mevsimi başlar.


Benzer Haberler & Reklamlar