Bosna Hersek'te restorasyon uzmanı yetiştirme programı

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi işbirliğinde "Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı" başlattı

SARAYBOSNA: Bosna Hersek'teki Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü'nün, "Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası" projesi kapsamında Gazi Husrev Bey Kütüphanesi ile ortaklaşa düzenlediği "Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı" imzalanan işbirliği protokolü ile resmen başladı.

Başkent Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde gerçekleşen imza törenine, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman ve Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavic'in yanısıra proje sorumluları katıldı.

Yaman ve Lavic'in imzaladığı protokol ile Balkanlar'daki kültürel mirasın önemli bir bölümünü temsil eden yazma eserleri restore edecek uzmanların yetiştirilmesi hedefleniyor.

Koç, törende yaptığı açıklamada söz konusu protokolün önemli olduğunu vurgulayarak, kütüphanede düzenlenen eğitim programı sonunda uzmanların gerekli eğitimi almış olacaklarını belirtti.

Büyükelçi Koç, "Kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından el yazması eserlerin restorasyonu ve buna yönelik eğitimin başlangıcını oluşturacak bir proje."

Bu anlaşmayla Bosna Hersek ile Türkiye'nin ortak kültürünün 'günışığına çıkartılacağına' dikkat çeken Koç, "Anlaşma mevcut eserlerin tekrar kazanılması ve araştırmacıların tekrar hizmetine sunulması anlamında çok önemli bir hedefi amaçlıyor." şeklinde konuştu.

Yaman ise Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nin Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olduğunu anımsatarak, burada bulunan yazma ve matbu eserlerin restore edilmesinin önemine dikkat çekti.

Yaman, "Burada Balkan tarihi araştırmacıları için en değerli eserler bulunmakta. Bu bağlamda, bu eserlerin dijital ortama aktarılması, eski el yazması eserlerin korunması, restore edilmesi büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Lavic ise anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi neredeyse 500 yıldır bu bölgede faaliyet gösteriyor, kültürel mirasımıza sahip çıkarak eserlerin onarımı ve yayınlanması adına çalışmalar yürütüyor. Bizimle aynı düşünceleri paylaşan her kurumla işbirliğine açığız. Özellikle Türk kurumları ile işbirliğine önem veriyoruz, zira bizim burada sahip çıktığımız, koruma altına aldığımız aslında bizlerin ortak mirasıdır." şeklinde konuştu.

Eğitim programının başında bulunan ve Görsel Sanatlar Akademisinde görev yapan Prof. Dr. Cazim Hadzimejlic de projenin önemini vurgulayarak, "Bosna Hersek'te farklı kütüphanelerde, arşivlerde, özel koleksiyonlarda onarılmayı bekleyen birçok eser bulunuyor." dedi.

AA Vesna Besiç, Sanela Crnovrsanin

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar