Bodrum Kale Camisi restore ediliyor

Bodrum Kale Camisi restore ediliyor

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Kale Camisi'nin 2017 yılında ibadete açılacağını bildirdi.

ANTALYA / MUĞLA :  Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Kale Camisi'nin 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın fethetmesiyle şapelden camiye dönüştürüldüğünü ve ibadete açıldığını söyledi. Camiye Kanuni Sultan Süleyman tarafından minare yapıldığını belirten Karabayram, bu süreçten sonra kesintisiz ibadet edilen caminin 1915 yılında Fransızlar tarafından bombardımana tutulması sonucu minaresinin yıkıldığını anlattı.

Minarenin yeniden yapılıp yapılmayacağının çeşitli tarihlerde birçok defa gündeme geldiğini ve camiye müze işlevi verdirilmeye çalışıldığını kaydeden Karabayram, "1915 yılından sonra yıllarca cami harabe halinde kalmış. 1960'lı yıllarda camiye minare yapılmaması ve müze olması yönünde görüşler ortaya çıkıyor. 1962-1964 yıllarında eser deposu, 1964-1979 yıllarında Miken Eserleri Salonu, 1979-1995 yılları arasında da Tunç Çağı Sergi Salonu olarak hizmet vermiştir. Cami 1990'lı yıllarda tamamen ibadete kapatılıyor. İsmi gibi kahraman olan TBMM Başkanımız ve o dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman 1996 yılında camiye minareyi yaptırıyor." dedi.

İsmail Kahraman'ın o dönemki çabalarına rağmen caminin ibadete açılamadığını dile getiren Karabayram, şöyle konuştu:
"Kanuni Sultan Süleyman Han'ın camiye çevirerek ibadete açtığı şapel, fethedilmeden önce St. Jean Şövalyeleri Tarikatı'na hizmet veriyor. Buranın şapel olarak kalması Katolik dünyası için çok önemli. Bu nedenle cami ibadete açılacağı 1990'lı yıllarda müze işlevi verdirilerek ibadetten yoksun kılınıyor ve kapattırılıyor."

Caminin yeniden ibadete açılması için son dönemde önemli çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Karabayram, "Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın talimatlarıyla caminin ibadete açılması yönünde gerekli kararlar alındı. Caminin ibadete açılacak bir şekilde hazırlanan projesi koruma kurulundan onaylandı. 2017 yılında isteyen dini inancını yerine getirmek isteyen de ziyaret amaçlı camiye girebilecek." diye konuştu.

400 yıl boyunca Bodrum'daki tek cami
Bodrum Valide Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Emin Orman da caminin açılmasıyla ilgili dernek olarak bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Bodrum'u aldığı zaman bu kiliseyi camiye dönüştürdüğünü anlatan Orman, "Ondan sonra da 400 sene civarında Bodrum'da tek cami olarak hizmet vermiş. Bu caminin tekrar ibadete açılmasını istiyoruz." dedi.

Orman, bu yolda önlerine çeşitli engeller çıktığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahalesiyle caminin açılma noktasına geldiğini ve bundan büyük sevinç duyduklarını ifade etti.
Orman, şöyle konuştu:
"Bu cami kısa sürede ibadete açılır ve hep birlikte cuma namazını eda ederiz inşallah. Dernek üyelerimiz karar almak suretiyle de buna destek oldular. Buranın ibadete açılması için bakanlıklara, valilik ve kaymakamlığa gittik, büyük çaba sarfettik ama ne hikmetse bir çalışma olmadı. Sebepleri bilmiyorum ancak bugün bu noktaya geldiğimiz için çok sevinçliyim. Kutlu ecdadımız bize bunları emanet olarak bırakmış. Bu emanetler inşallah devletimizin ileri gelen büyüklerimizin himmetleriyle gayretleriyle tekrar eski haline döner."

Orman, dar gelirli vatandaşların ücret ödeyerek Bodrum Kalesi'ne giremediğini, bu nedenle kalenin girişinin ücretsiz olması gerektiğini de sözlerine ekledi.


AA Süleyman Elçin, Ali Ballı


Benzer Haberler & Reklamlar