Bin yıllık Viking alet kutusu bulundu

Bin yıllık Viking alet kutusu bulundu

Viking bir ustaya ait olduğu sanılan kutunun içinden çıkan 16 demir el aleti, filmlere konu olacak şekilde hastaneye kaldırılarak röntgeni çekildikten sonra açılmak suretiyle sağlam olarak kurtarıldı.

Vikingler dünyası için önemli keşif

Danimarka'da içinde Viking demir el aletlerinin bulunduğu 10. yüzyıldan kalma araç kutusu bulundu. En az 1.000 yıl sonra ilk kez açılan kutunun içinden, Arkeologlara göre; Vikinglerin gemilerini ve evlerini yapmak için kullandıları demir el aletleri çıktı.

ALETLER KEŞFEDİLDİKTEN SONRA 'HASTANEYE' GÖTÜRÜLDÜ!

Demir aletler arkeologlar tarafından bir metal dedektörü kullanılarak Borgring'teki gömülü kalenin doğu kapısına yakın yerde keşfedildi. Arkeologlar toprak dolgusunu iki gün boyunca hassas şekilde kazdılar. Aletlerin kutusunun bulunduğu kütleye ulaşılınca bir sonraki adım, içinde pas ve demir yığını bulunan kütleyi bir yerel hastaneye nakletmek oldu. Hastaların iç organlarını incelemek için doktorlar tarafından kullanılan bilgisayarlı tomografi (CT) ekipmanında kütle tarandı. X-ışınları sayesinde en az 14 demir aletin kutu düzeni içinde yerleştirildiği görüldü. Daha detaylı bir tarama ile de alet sayısının 16 olduğu kesinleştirildi.

Bluetooth Teknolojisi

Ahşap kutusu zaman çürüyerek toz olmuş ve sadece izleri kalmış alet kutusu, Zeland Adası'nda Borgring mahallinde bulunan çember şeklinde inşa edilmiş, 10. yüzyıldaki Danimarkalı kral Harald Bluetooth'ın inşa ettirdiği tamin edilen kalede bulundu. Karakol olarak kuulanılan kalede henüz ev bulunamadı ama bu keşiften sonra bulunma ihtimalinin atttığı belirtildi.

Arkeologlar, Borgring'teki halka şeklindeki kalenin Danimarkalı kralı Harald Bluetooth tarafından 980 yıllarında Hıristiyanlığı Danimarka, İsveç ve Norveç'in bazı bölgelerine yaymak amacıyla askeri karakollar olarak inşa ettirildiğini düşünüyorlar.

Arkeologlar, Borgring'teki halka şeklindeki kalenin ve diğer dört kişinin Danimarkalı kral Harald Bluetooth tarafından AT 980 civarında askeri karakollar olarak Hıristiyanlığı Danimarka'ya ve İsveç ve Norveç'in bazı bölgelerine sokması için inşa ettiklerini düşünüyorlar.

Kralın merak uyandırıcı soyadının kökeni tam olarak belli değil ama Bluetooth Özel İlgi Grubu (SIG) sitesinin iddiasına göre,Viking klanlarını tek merkezli krallık haline getirme başarısı yüzünden bugünkü Bluetooth kablosuz teknolojisinin adına ilham kaynağı olmuş..

Kalenin kapılarına birine yakın mahalde oyulmuş bölmede bulunan alet kutusundan paslanmış halde 14 demir el aleti çıktı. Arkeologlar pas tuttuğu için ağır pürüzlü aletler arasında; kereste delik açmak için kullanılan bir dizi kaşık matkabı da dahil olmak üzere bir çift cımbız veya küçük pense, ahşap plakaları birbirine tutturmak için kullanılan tırnak tırnağı; bir demir halkaya tutturulmuş dört özenle hazırlanmış zincir bağlantı, takılarda kullanılabilecek metal teller yapmak için bir çekme levhası gibi çeşitli gelişmiş el aletleri var.

Vikinlere ait bulunan en sağlam el aletleri

Demir'in Danimarka bölgesinde yaşayan Vikingler için çok önemli olduğunu söyleyen araştırmacıların tahminlerine göre aletler, kapı çökene kadar orada çalışmış bir demirci ustasına ait olabilir.

Borgring'teki çember şekilli kaledeki kazılarına liderlik eden Vordingborg'daki Danimarka Kale Merkezi'nde küratörlük yapan arkeolog Nanna Holm, buluntuların, Vikinglerin bir işyeri ortamında keşfedilen ilk araçların olduğunu söyledi.

Nanna Holm, Live Science'a yaptığı açıklamada; "Bu sıradan bir buluş değil. İskandinavya'da pek çok araç bulunmuyor. Daha önce bulunanlar da Tanrılara sunulmak için bataklıklara bırakılmıştı. Yeni keşfedilen aletler özel çünkü zanaatkarın çalıştığı yerde bulundu. Aletlerin neyin içinde olduğunu göremedik ama yine de bizim için çok heyecan verici, çünkü bir ustanın atölyesinde ne kullandığını görebiliyoruz. Bunlar ince işçilik isteyen işler için tasarlanmış aletler" dedi.

arkeoloji.tv


Benzer Haberler & Reklamlar