Bilge Tonyukuk Anıt Alanı kazı çalışmaları başladı

Bilge Tonyukuk Anıt Alanı kazı çalışmaları başladı

TİKA tarafından Bilge Tonyukuk kazı alanı 2016 kazı sezonu için çalışmalar başladı.

ANKARA: Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü ile Moğolistan Devlet Üniversitesi arasında yapılan üçlü işbirliği anlaşması kapsamında Bilge Tonyukuk Anıtı Moğol-Türk ortak arkeolojik kazı çalışması projesinin 2016 sezonu açılış töreni yapıldı.

Törene Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü Genel Sekreteri Akademisyen Galbaatar Tuvdendorj, Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Chuluun Sampildondov, TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci, Koordinatör Yardımcısı Turan Can, Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı ve Moğol Kazı Ekip Başkanı Dr. Battulga Tsend, Türk Kazı Ekip Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve bölge halkı katıldı.

Veysel Çiftci törende yaptığı konuşmada, 1994 yılından bugüne kadar Moğolistan’da kültürel alanda birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Moğolistan’daki Türk Anıtlar Projesi kapsamında Bilge Kağan Külliyesi kazı çalışmaları neticesinde Arkhangai Vilayeti Höşöö Tsaydam’da bir müze inşa edildi. Bu müzenin Moğolistan’ın turizm sektörüne belirli ölçüde katkısı olduğunu düşünüyorum. Yine Bilge Tonyukuk Anıtı Moğol-Türk ortak arkeolojik kazı çalışma projesi sonucunda elde edilecek bulgu ve eserlerin sergilendiği Bilge Tonyukuk Müzesi de bu bölgede inşa edilecek. Söz konusu projenin bölgeye önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyorum. Böylesi önemli bir projenin 2016 sezonunun açılışında bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Emeği geçen herkse çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Moğolistan Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Tuvdendorj ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, Moğol-Türk ortak tarihi mirasının araştırılması ve korunmasının önemine değindi.


AA Zehra Ulucak 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar