BiblioPera projesi hayata geçti

Beyoğlu’nda faaliyet gösteren dokuz kültür ve bilimsel araştırma kurumunun veri tabanlarına tek bir platformdan erişim sağlayan BiblioPera projesi hayata geçti.

İSTANBUL: BibloPera Projesinin  Pera Müzesi'nde gerçekleşen tanıtım toplantısında Koç Üniversitesi Kütüphane Direktörü Tuba Akbaytürk, projenin 1980'lerden itibaren düşünüldüğünü dile getirerek, "Proje, bu bölgede hemen hemen aynı alanlarda hizmet veren kütüphanelerin ortak bir alandan kaynaklarının taranabilmesini hedefleyen bir proje olarak 2014 yılında bizler tarafından ele alındı." dedi.

Akbaytürk, İstanbul Kalkınma Ajansına yapılan başvuru sonunda 500 bin liralık maddi destek sağlandığını aktararak, "Bu bizim bu ortaklığın önündeki mali engeli kaldırmamızı sağlamış oldu. Daha sonra paydaşlarımızı tek tek ikna turu oldu. Onların bu proje içerisinde yer almalarını sağladık. Önce 7 kurum ile başlamıştık. Daha sonra proje sürerken 2 kurumun daha katılmasıyla kurum sayısı 9'a çıktı." diye konuştu.

Katılımcı kurumların hepsinin Beyoğlu'nda bulunduğunun altını çizen Akbaytürk, şu bilgileri verdi:
"Platformumuz teknik anlamda bakarsak web teknolojileri kullanılarak bu 9 kütüphanenin basılı kaynaklarını bir araya getiriyor. Bir noktadan taranmasını sağlıyor. Buna ek olarak da çok yakın zamanda bazı kütüphanelerimizin sahip olduğu dijital içerikler burada taranabilir, keşfedilebilir olacak. Bu kütüphane kaynaklarının bir araya getirilmesi ile sınırlamak istemiyoruz bu portalı. Ayrıca haberler, bu merkezlerden çıkan yeni yayınlar, buralardaki sergiler ve yeni etkinlikler, tüm bunların tek bir noktadan görülebilmesini, takip edilebilmesini arzu ediyoruz."

Tuba Akbaytürk, BiblioPera'nın öğrenci, araştırmacı ya da sade vatandaş, herkese açık olduğunu vurgulayarak, "Yurt dışından da erişilebilir olacak. Dolayısıyla platform herkese açık. Önemli olan bu alanlara gerçekten ilgi duyulması. Sanat tarihi, tarih, arkeoloji, Anadolu'nun içinden bağrından kopmuş alanlar, kültürlerle ilgilenen herkes bu platformu kullanabilir. Herhangi bir ücret yok. Platformu 2 aşamalı gibi düşünebiliriz. Genel kullanıcı herhangi bir üyelik gerçekleştirmeden kullanabilir. Daha altta var olan forum gibi birtakım ek fonksiyonları kullanmak istendiğinde bir üyelik gerekiyor. O üyelik sonrasında da platformun bir üst seviyesine erişebilir oluyor." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında ortak bir katalogda toplanan 500 bin basılı yayın ile iki milyonu aşkın belge ve kaynak, bibliopera.org adresinde kamunun erişimine açılacak.

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından yürütülen, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ortaklığı ile hayata geçirilen BiblioPera, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Hollanda Araştırma Enstitüsü, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İsveç Araştırma Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Orient-Institut Istanbul, SALT ve Sismanoglio Megaro’nun iş birliğiyle gerçekleştirildi.

AA Hilal Uştuk


Benzer Haberler & Reklamlar