Beşiktaş Metro İnşaatındaki arkeolojik kalıntılar kaldırıldı

Beşiktaş Metro İnşaatındaki arkeolojik kalıntılar kaldırıldı

Beşiktaş Metro inşaatı sırasında rastlanılan 19 ve 20. yüzyıla tarihlenen arkeolojik kalıntıların sessiz sedasız, resmi açıklama yapılmadan ortadan kaldırılması polemiğe yol açtı.

2017’de yapımının tamamlanması beklenen Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Beşiktaş istasyonu inşaatında geçtiğimiz yaz aylarında tarihi kalıntılara rastlanmıştı.

Alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde başlatılan kazılarda bulunan, duvar ve yer döşemesi kalıntıları, 19. ve 20. yüzyıllara tarihlenmişti. İlk buluntular sonrası çoğu tahrip olmuş kalıntıların, bina planı vermeye olanak tanımadığı açıklanmıştı. İşin ilginci buluntular hakkında resmi açıklama yapılmamasıydı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ağustos ayında bazı medya organlarına yaptığı, “Çalışmalar İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü kontrolünde yapılıyor. Bize gelen, çalışmaları durduracak herhangi bir tarihi yapı bilgisi yok” açıklaması dışında ne İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü 'nden ne de Anıtlar Kurulu'ndan resmi açıklama yapılmıştı.

Resmi açıklama yapılmaksızın kalıntıların ortadan kaldırılması şükela mahlaslı eksisözlük.com yazarının dikkatini çekti ve o da olayı fotoğraflayarak kamuoyuna duyurdu.

Fotoğraflardan yola çıkarak Arkitera.com sitesinde Nilüfer Karakoç imzasıyla yayınlanan habere göre ise;  olayın ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili soru sorulan İBB Beyaz Masa destek hattından şu açıklama yapıldı: "Bu tip projelerde; Kültür Bakanlığı bünyesinde Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü Denetiminde sit alanı içinde kalan alanlarda metro inşaatı kazı çalışmaları yapıldığı sırada buluntu çıkması durumunda Kültür Bakanlığı Anıtlar Kurulu tarafından denetleme ve değerlendirme yapılarak, yerinde korunur ya da belgelenip kaldırılır" açıklaması yapıldı.

Cevaba göre, Anıtlar Kurulu alandaki kalıntıların kaldırılmasını ve inşaatın devam etmesini uygun görmüş.

Resmi bir açıklama ile çözülecek sorunun, kamuoyundan gizlenerek gerçekleştirilen icraatlarla polemiklere yol açarak gerçekleştirilmesi ve olayın haber değeri taşıyan yönlerinin gizli kalması sorgulanmaya değer...

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar