Batık Portekiz gemisinde 520 yıllık usturlap bulundu

Batık Portekiz gemisinde 520 yıllık usturlap bulundu

Vasco da Gama'nın filosunda görev yaparken batan Esmeralda gemisinin enkazında yapılan su altı arkeolojisi çalışmalarında bir usturlap bulundu. Aslında keşif 2014 yılında yapıldı ama İngiliz arkeologların cihazın usturlap olduğunu anlamaları 3 yıl sürdü!

Umman sahilinde fırtınaya tutularak batan geminin enkazında arkeolojik araştırmalar yapan arkeologların bulduğu cihazın bir usturlap olduğu anlaşıldı.

2014 yılında yapılan dalışlarda keşfedilen 3.000 eser arasında yer alan 17.5 cm  çapındaki ve 2 mm kalınlıktaki bronz diskin ne olduğu uzun zamandır araştırıldıyordu.  Warwick Üniversitesi bilimcileri lazer tarama çalışmaları ile diskin kenarının etrafına beş derece ayrılmış izler fark etti ve bu diskin bir ustulapa ait olduğuna karar verdi

BBC'den Rebecca Morelle'nin haberine göre; deniz altı arkeolojinde görev alan su altı arkeologları, gemicilerin denizde kaybolmadan yol almalarını ve aradıkları menzillere ulaşmalarını kolaylaştıran usturlabı, döneminin navisgasyon cihazı olarak tanımladılar.

Umman sahilindeki bir gemi batığından çıkarılan ustulabın 1495 ile 1500 yılları arasında imal edildiği tahmin ediliyor. Usturlap 1503'te Hint Okyanusunda bir fırtına sırasında batan bir portekiz gemi batığında bulundu.

Ustupla cihazının bulunduğu gemi, Esmeralda adını taşıyordu ve Avrupa'dan Hindistan'a giden ilk kişi olan Portekizli kaşif Vasco da Gama'nın amcası olan Vicente Sodré adlı bir Portekizli komutanın komutasındaki bir gemiyle batmıştı.

Yaklaşık 520 yıllık Usturlabı bulan ekibinin kaptanı David Mearns: ‘’Bu eser bilinen tarihi en az 30 yıl geriye götürüyor vebir boşluğu dolduruyor" dedi.

Blue Water Recovery adlı grubun arkeoloji ekibinin çalışmalarına öncülük eden ve The Shipwreck Hunter'ın yazarı olan David Mearns, BBC'ye  "Bu kadar seyrek görülen ve tarihsel açıdan önem taşıyan arkeolojik bulgular bulmak harika bir ayrıcalık" dedi.

İngiltere'de ekibi ile birlikte taramayı yapan Warwick Üniversitesi'nden Warwick Manufacturing Group'ta görevli Profesör Mark Williams, "3D tarama teknolojimizi böyle heyecan verici bir projeye uygulamak ve böyle nadir bulunan ve büyüleyici bir öğenin tanımlanmasına yardımcı olmak harika" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar