Batı İran'da 7 bin yıllık mimari kalıntı keşfedildi

Batı İran'da 7 bin yıllık mimari kalıntı keşfedildi

İranlı arkeologlar, Nadali Beig Höyüğü’nde gerçekleştirdikleri arkeolojik kazılarda; M.Ö 5 binli yıllara tarihlenen mimari yapı kalıntısı keşfettiler.

İra Resmi Haber ajansı, IRNA'nın haberine göre; İran Kültür Varlıkları Araştırma Enstitüsü, El Sanatları ve Turizm Örgütü kurumuna bağlı olarak gerçekleştirilen arkeoloji kazılarının başkanı Hannan Bahranipour, arkeolojik keşfin. İran'ın Batısında yer alan Kirmanşah Eyaletine'nin güneybatı kısmındaki Sungur şehrinin Jamishan Nehri kıylarındaki Nadali Beig höyüğünde gerçekleştirildiğini söyledi.

Hannan Bahranipour, Jamishan Nehrinde inşa edilmesi planan baraj çalışmaları sırasında fark edilen ve kurtarma kazıları yapılan Nadali Beig höyüğünde; Dalma Kültürüne tek ve iki renkli resimlerin blunduğu çanak çömlek parçalarının da keşfedildiğini hatırlatarak; "Çalışmalarımızın ikinci aşaması 2017 yılının Mart ayında başladı. Bu sene kültür tabakalarının sıralamasını tespit ederek bölgenin, MÖ 5. binli yıllara kadar uzanan Bakır Deviri ve Orta Taş dönemlerine ait eserler bulduk. Bu eserler Gabi ile Dalma kültürlerine aitti. BU eserlerin Orta Zagros’taki Taş Çağı ve Kalkolitik Çağ araştırmalarına ışık tutacağını umuyoruz.

Bu sene önemli bir de mimari yapı kalıntısı keşfettik. Höyüğün güneybatı kesiminde 10 metre boyunda sekiz metre genişliğinde bir açma keşfedildi. İnşaatın çeşitli aşamalarına ait önemli bulgular da keşfedildi. M.Ö 5 binli yıllara tarihlenen mimari yapı kalıntısyla ilgili araştırmalarımız süsüyro" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar