Bandırma Tümülüsü'nün çevresi binalarla kuşatıldı

Bandırma Tümülüsü'nün çevresi binalarla kuşatıldı

Kyzikos antik kenti sınırlarında bulunan Bandırma Tümülüsünün etrafına yeni çevre planı beklentisi var.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinin Paşakent Mahallesi'nde, Bandırma-Erdek karayolunun arkasında, Renault servisi yakınında yer alan tümülüsün çevresi, her geçen gün binalarla doluyor.

Bandırma Arkeoloji Müzesi tarafından tarihi eser olarak tescil edilen tümülüsün çevresinin her yanının imara açık olup binalarla tamamen kuşatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, yetkilileri uyarıyorlar. Hatta bazı vatandaşlar, bu binaların yapımı sırasında topraktan insan kemikleri çıktığını da öne sürüyorlar.

TÜMÜLÜS NEDİR?


"HİÇ AÇILMAYAN TÜMÜLÜS"

Yıllarca, Erdek'teki Zeytinliada arkeoloji kazılarını yürüten Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, bu tümülüsün M.Ö. 3. yüzyıla tarîhlenebileceğini vurgularken, "Tümülüs, Kyzikos antik kenti sınırları içinde bulunuyor. Ama asıl tarih, tümülüsün açılıp içindeki mezarın ortaya çıkmasıyla belirlenebilir" dedi.
Erdek'teki Kyzikos ören yerindeki kazıları yürüten Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan ise şunları söyledi: "Bandırma'daki bu tümülüs, benim hâlen kazı yaptığım Kyzikos'un sınırları içinde olmasına karşın benim sorumluluk alanım dışında kalıyor. Bugüne kadarda hiç açılmamış. Büyük bir olasılıkla da açıldığında çok önemli bir tarih olayı ile karşılaşabiliriz."

Öztürk ve Koçhan, bu tümülüsün çevresinde, yasalara göre bir koruma bandı oluşturulması ve yapılaşmaya çok sınırlı izin verilmesi gerektiğine dikkati çektiler.

Önder Balıkçı - Bandırma Manşet


Benzer Haberler & Reklamlar