Azteklerin kurukafadan ördüğü dehşet kulesi

Azteklerin kurukafadan ördüğü dehşet kulesi

Azteklerin dehşet kulesinde raflara dizilmiş kafatasları arasında kadın ve çocuklara ait kafatasları da bulundu. Templo Belediye Binası yakınlarında keşfedilen silindirik yapıdaki sayıları 676'yı bulan kafataslarının kurbanlara ait olduğu sanılıyor.

Azteklerin insan kafatasları ile ördüğü dehşet kulesinde bulunan kafatası sayısı 676 olurken çocuk ve kadınların kafataslarının da olduğu anlaşıldı. Arkeologlar arkeolojik kazılarda buldukları kafataslarının, Aztekler'in kurban ettiği insanlara ait olduğunu tahmin ediliyor.

***

Üzerine bugünkü Mexico City şehri kurulan Aztek başkenti Tenochtitlan'ın ana tapınaklardan birinde 2015 yılında başlatılan arkeolojik kazılarında, arkeologlar Azteklere ait dehşet verici bir yapıyla karşılaştılar.

Tenochtitlan'daki Temple Mayor (Büyük Tapınak) yakınlarında yapılan kazılarda, tanrılara kurban edildiği düşünülen yüzlerce insanın kafatası ortaya çıkarılmıştı. 34 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğindeki alanda kafataslarının, çember oluşturacak biçimde dizildiği dikkat çekmişti.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan açıklamada, kafataslarıyla döşenmii alanın, 1485 ila 1502 yılları arasında inşa edildiği belirlenmişti

İspanyol istilacı Hernan Cortes'in Aztek topraklarını işgal ettiği yıllarda yanında savaşan Andres de Tapia adlı bir askerin anılarında bu tarz yapılardan söz ediliyordu ama ABD’nin Mexico City şehrindeki kazılarda ortaya çıkan kafatası kulesine kadar, boyutunun bu kadar büyük olacağı tahmin edilemiyordu.

Tarihçiler, esir alınan savaşçıların kopmuş kafalarının İspanyol fethinden önce birkaç Mesoamerikan kültüründe bulunan tzompantli veya kafatası raflarını süslendiğini yazıyorlardı. Söz konusu yapının, Amerika kıtasını istila eden İspanyolları korkutmak için inşa edildiği de iddialar arasındaydı.

Ancak yapılan incelemelerde kafataslarının sadece erkeklere ait olmadığı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu anlaşıldı.

Reuters ajansına konuşan biyolog ve antropolog Rodrigo Bolanos, "Kafataslarının sadece erkeklere ait  ve öldürülen savaşçılara ait olduğunu düşünüyorduk ama aralarında çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu da fark ettik. Huey Tzompantli'de ilk kez böyle bir şey görüyoruz. Kadın ve çocukların erkeklerle birlikte savaştığını düşünmüyoruz." dedi.

İnsan kurban etmek, Antik Amerikan kavimlerinde yaygın dini ritüellerdendi.  Azteklere de tanrılarına insna kurban ediyorlardı.

Dehşet kulesinde arkeolojik araştırmalar sürüyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar