Arkeoloji Müzesi'nde yaz okulu

Arkeoloji Müzesi'nde yaz okulu

Öğrenciler tarihi yaşayarak öğreniyor, Anadolu tarihine ait önemli eserlerin bulunduğu Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeloji Müzesi'nde, ilkokul öğrencilerine yönelik düzenlenen yaz okulunda uygulamalı arkeoloji ve tarih kursu veriliyor.

KIRŞEHİR: Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde yaz okuluna katılan öğrenciler, kazı ve sanat çalışmalarıyla tarihi yaşayarak öğreniyor.

Kaymakamı Hakan Şen,  yaptığı açıklamada, Kalehöyük kazılarının yapıldığı Çağırkan köyündeki müzede aynı zamanda bölgedeki okullarda eğitim gören ilkokul ve ortaokul öğrencilerine arkeoloji ve tarih bilgilerinin uygulamalı olarak öğretildiğini söyledi.

Eğitimleri Kalehöyük Kazı Başkanı Dr. Sachihiro Omura ve Müze Müdürü İzzet Esen, eğitici ve öğretici etkinlikleri de Japon eğitimci İsao Nakayama'nın verdiğini belirten Şen, kurslara 15 öğrencinin katıldığını ifade etti.

Öğrencilerin yaşayarak ve uygulama yaparak tarihi ve arkeolojiyi öğrendiğini dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"Kursa katılan 15 öğrencinin yaşayarak ve uygulayarak öğrenmeleri amacıyla, çömlekçi çarkında seramik yapımı, kil-çamur-heykelcilik gibi nesneler yapımı, çivi yazısı yazma, mozaik yapımı, mühür baskısı, sokak resmi ve arkeolojik kazı uygulaması gibi etkinlikler yapılıyor. Çocuklar kazı alanından çıkarılan kumların içerisine saklanmış eserleri bularak arkeolojiyi öğreniyorlar. Bir yandan çamurlardan nesneler yaparken diğer yandan da müzedeki tarihi eserlerin fotoğraflarını çizmeye çalışıyorlar."

Çevre köylerden çocukların da yer aldığı öğrencilerin 23 Temmuz-28 Ağustos arasında bir ay eğlenceli eğitim aldığını vurgulayan Şen, "Bu şekilde katılımcı çocukların bölgelerindeki geçmiş yaşamlar hakkında bilgi sahibi olmaları, tarihi uygulayarak, yaşayarak öğrenmeleri ve farkındalık yaratmaları amaçlanmaktadır. Aynı zamanda çocukların gerçek bir kazının nasıl olduğunu yerinde görmeleri için Dr. Sachihiro Omura tarafından Kalehöyük Kazı alanına götürülerek kazı alanında kendilerine kazı çalışmalarının nasıl yapıldığını, kazılarda neler bulunduğu, bulunan cisimlerin nasıl incelendiği ve bu kazılarda ne amaçlandığı hakkında bilgiler verilmektedir." diye konuştu.

Şen, kursa katılan öğrencilere eğitimin sonunda sertifika verileceğini sözlerine ekledi.


AA Erdem Durmuş, Abdullah Yıldiz

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar