Arkeoloji müzesi gibi manastırda Osmanlı mezartaşı

Arkeoloji müzesi gibi manastırda Osmanlı mezartaşı

Arkeoloji müzesi bulunan Manastır'da Cernik'te kalan son Osmanlı Mezartaşı muhafaza ediliyor.

Manastırda muhafaza edilen Osmanlı mezar taşı

İki metre yüksekliğinde, ucunda sarık bulunan asırlık Osmanlı mezar taşı, Hırvatistan'ın doğusundaki Cernik şehrinde bulunan Fransisken Manastırı'nda muhafaza ediliyor.

18. yüzyıla ait manastırın inşası sırasında bulunan ve aynı yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mezar taşı, onarıldıktan sonra manastırın bahçesine yerleştirilecek.

Manastırdaki rahiplerden Josip Vukoja, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onarılmak üzere Cernik yakınındaki Nova Gradiska Şehir Müzesi'nde bekletilen mezar taşınının hikayesini anlattı.

Vukoja, iki metre uzunluğundaki dev mezar taşının, Hırvatistan Kültür Bakanlığı kararınca bulunduğu Fransisken Manastırı'nın himayesine bırakıldığını belirterek, mezar taşını onardıktan sonra yeniden manastırın bahçesine yerleştirmeyi planladıklarını aktardı.

Üzerinde sarık dışında herhangi bir işaret ya da yazının bulunmadığı mezar taşının, Osmanlı'nın bölgedeki son sancakbeyine ait olabileceğini söyleyen Vukoja, bu mezar taşının Hırvatistan'daki manastırlarda korunan tek Osmanlı mezar taşı olduğunu kaydetti.

1552 yılına kadar devam eden Osmanlı-Hırvat savaşının ardından fethedilen Cernik'in 1557 yılında sancak ilan edildiğini anlatan Vukoja, daha önce adı Cazma olan sancağın, zaman içerisinde Pakric ve Cernik isimleriyle anıldığını ifade etti.

Osmanlı'nın uç sancaklarından olan Cernik'in, 1580 yılına kadar Rumeli Beylerbeyine bağlı olduğunu, daha sonra ise Bosna eyaletine dahil edildiğini dile getiren Vukoja, 18. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettikleri mezar taşının gerek Hırvatistan'da ulusal anıt ilan edilmesi gerekse müzede korunan nadide parçalardan biri olmasından dolayı kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Manastır'da müze ve kütüphane de bulunuyor

Rahip Vukoja, müzede eski dönemlere ait birçok İncil'in de sergilendiğini kaydederek, manastır bünyesindeki İncil ve Arkeoloji Müzesi'nde çok sayıda tarihi eser bulunduğunu söyledi.

Manastır bünyesinde el yazması kitapların bulunduğu kütüphanenin de olduğunu anlatan Vukoja, kütüphanede başta dini kitaplar olmak üzere sanat, edebiyat, tıp ve doğa bilimleri alanlarında 5 bine yakın kitap bulunduğunu ifade etti.

Vukoja, manastırdaki her şeyin orijinal halinde saklandığını ifade ederek, ahşap eserlerin veya kolonların birçoğunun hasar görmeden bugüne kadar ulaştığını kaydetti.

Almir Terzic,Lejla Bıogradlıja - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar