Arkeologlar Yesemek'te incelemeler yaptı

Arkeologlar Yesemek'te incelemeler yaptı

Taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi şeklinde korunan Yesemek antik alanı, Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne tarihleniyor.

Yerli ve yabancı arkeologlar, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Gaziantep'teki Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nde incelemeler yaptı.

Kültürel mirasın korunmasına ilişkin çalışmalar kapsamında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'ni yerli ve yabancı 50 kişilik ekip ziyaret etti.

Ekipte, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Refik Duru, Prof. Dr. Gülsüm Umurtak ve Arkeolog İlhan Temizsoy da yer aldı.

Arkeologlara bölge hakkında bilgiler veren Duru, Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne (MÖ 900-1000) tarihlenen Yesemek'in, taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi şeklinde korunduğunu ve günümüze kadar geldiğini söyledi.

Duru, antik dünyada eşi benzeri bulunmayan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nden çıkan tarihi eserlerin, ait olduğu döneme ışık tuttuğunu anlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin de bölgenin önemli turizm değerleri arasında yer alan Yesemek'in UNESCO’nun kalıcı Dünya Miras Listesi'ne alınması için çalıştıklarını belirtti.

Şahin, Hitit medeniyeti üzerine çalışan tüm hocaları davet ederek iki gün sürecek sempozyum düzenleyeceklerini aktardı.

Ekip daha sonra Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nde incelemelerde bulundu.


Benzer Haberler & Reklamlar