Arkeologlar keçileri kaçırmak üzere

Arkeologlar keçileri kaçırmak üzere

Arkeoloji sahasında otlayan hayvanlar, uzun süreden beri kazı heyetini meşgul eden bir sorun.

Patara Antik Kenti'nde başıboş bırakılan küçük ve büyükbaş hayvanlar, hem eserlerin korunması hem de temiz bir ortamda sergilenmeleri açısından rahatsızlık yaratıyor.

Antik çağda Likya Birliğinin başkenti olan ve ayakta kalan en eski demokratik meclis binasının bulunduğu Patara Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra bölge halkı tarafından başıboş bırakılan büyükbaş ve küçükbaş sürülerine de ev sahipliği yapıyor.

Yerli ve yabancı turistler, harabeler arasında gezinen hayvanları şaşkınlıkla izliyor.

Patara Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şevket Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ören yerinde otlayan hayvanların, uzun süreden beri kendilerini meşgul eden bir sorun olduğunu söyledi.

Doğa dostu olduklarını ve hayvanları szevdiklerini ancak ören yerinde buluntular arasında otlayan keçi ve büyükbaş hayvanların tarihi eserlere zarar verdiğini belirten Aktaş, şunları kaydetti:

"Hayvanların bir zararı yok zannediliyor. Oysa özellikle keçiler her tarafa çıkıyorlar ve çıktıkları yerde de zaman zaman taşları oynatıyorlar. Yedikleri ağaçların dallarına ulaşmak için yukarılara kadar çıkıyorlar ve blokları yerlerinden oynatıyorlar. Aynı zamanda tarihi eserler arasına bıraktıkları dışkılarıyla da kokuya ve görüntü kirliliği oluşturuyorlar."

Aktaş, kazı başkanları Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Havva Işık tarafından durumun yetkililere defalarca bildirilmesine karşın bir sonuç alamamaktan yakındı.

AA

 


Benzer Haberler & Reklamlar