Arkeologlar, Azteklerin 'Ölüm Oyunu' pistini buldu

Arkeologlar, Azteklerin 'Ölüm Oyunu' pistini buldu

İspanyol istilacıların iddialarına göre Aztekler, tapınaklarda taş veya kauçuk toplarla bir tür ölüm oyunu oynuyorlardı. Mexico City'deki Antik Aztek tapınağında sözü edilen ölüm oyununun oynandığı tahmin edilen bir tür kort bulundu.

İspanyol tarihçilerin rivayetlerine göre son Aztek İmparatoru, Montezuma, topraklarını istila etmeye gelen İspanyol denizci Hernan Cortes'i 1528 yılında çok özel bir maç izlemeye davet etmişti.

Söz konusu oyun; tapınakta, bilardo topuna benzeyen taş veya kauçuk bir topla oynanan ölümcül bir gösteriydi. İspanyol tarihçilerin "ölüm oyunu" dediği oyun bir ayinin parçasıydı ve kurban seçilen kişilerce oynanıyordu. Ancak oyunun nasıl ve hangi kurallarla oynandığına dair bilgi yok.

Ehecatl-Quetzalcoatl Antik Aztek tapınağında yapılan arkeoloji kazılarına bu oyunun oynadığı tahmin edilen bir tür "oyun pisti" bulundu.

Mexico City'nin ortasında süren kazılarda bulunan 1486 ile 1502 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen, Aztek rüzgar tanrısı Ehecat için inşa edilmiş dev tapınakta ölümcül top oyunun oynandığı kort olduğu sanılan alan keşfedildi. Arkeologlar alanda elde ettikleri bulguları, çarşamba günü basına tanıttılar.

Meksika Kültür Bakanı Maria Cristina Garcia'nın verdiği biliglere göre; 1985 yılında yaşanan deprem felaketi öncesinde alanda bir otel vardı. Depremde otel çöktüğünde antik kalıntılar fark edildi ve otel sahipleri Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsünü'ne olayı haber verdi.

Mexico City şehir merkezinde Zocalo meydanındaki Katolik Katedralinin arkasında arkeoloji kazıları yapılan alanda bulunan yarım daire şekilde inşa edilmiş Ehecatl-Quetzalcoatl Antik Aztek tapınağında, dinsel ayin amacıyla oynandığı tahmin edilen  bir tür top oyunun oynandığı alanın bulunduğu belirtildi.

Merdivenli ve dairesel planlı oyun alanının sadece 34 metrelik kısmı günümüze ulaşırken, arkeologlar orijinal alanın yaklaşık 50 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ediyorlar. Oyun alanında merdivenlerin yer aldığı duvarların yükseliği ise 4 metre civarında.

Alanda aynı zamanda erkeklere ait 32 boyun omurgasının kemiklerine rastlandı. Kemik parçalarının oyunda ölen oyunculara ait olduğu düşünülüyor. 

Alandaki arkeolojik kazılarda bulunan oyun sahası; yıllar önce bu topraklara gelen istilacı İspanyol tarihçilerin aktardığı bilgilerde söz edilen oyunu doğruluyor mahiyette. İspanyol istilacıların kayıtlarna göre ölüm oyunu kurban törenleri esnasına oynanıyordu. Ancak 'rollerball' tarzı filmlere ilham kaynağı da olan oyunun nasıl oynandığına dair bilgi ve ipucu henüz bulunamadı.

Tapınak üzerinde belli noktalarda o dönemden kalan orijinal beyaz sıvalara da ulaştı.

Arkeolojik çalışmalar bittiğinde kazı alanında müze inşa edilmesi planlanıyor ama kazıların bitiş tarihi henüz belli değil.

arkeolojikhaber.com

 

 

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,


Benzer Haberler & Reklamlar