Arkeologlar arkeoloji araştırmaları için yeni kemik tespit sistemi geliştirdi

Arkeologlar arkeoloji araştırmaları için yeni kemik tespit sistemi geliştirdi

Koyun ve keçi kafatasını karıştırma çilesi bitti! Zooarkeolojinin en zorlandığı konular arasında gelen koyun ve keçi kemiklerini birbirinden ayırma sorununu Sheffield Üniversitesi Arkeoloji Bölümü araştırmacıları çözdüğünü ilan etti.

Sheffield Üniversitesi Arkeoloji Bölümü araştırmacıları, arkeologların koyun ve keçi kemiklerini birbirinden ayırt etmesine yardımcı olacak yeni bir kemik tespit tekniği geliştirdiklerini açıkladı. Arkeoloji Bölümü'nden Dr Lenny Salvagno ve Dr Umberto Albarella tarafından geliştirilen metodolojinin geçmişteki insan toplumlarını araştıran araştırmacılara büyük kolaylık sağlayabileceği savunuldu.

Arkeoloji kazılarında, arazi taramalarında ya da diğer şekillerde bulunan hayvan kemiklerini arkeolojik bakış açısı ile değerlendiren bilim dalı zooarkeoloji için en zor işlerden biri de koyunların ve keçilerin kemikleri ayırt edebilmektir. Her iki türün de insanlık tarihinde önemli yeri vardır ama bunları ayırma konusundaki imkanlar yetersizdir.

Şu anda arkeologlar uygun koleksiyonların referanslarına ya da araştırmacıların tecrübesine dayanarak ayrım yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu yöntemler çok öznel ve genel anlamda araştırmacıların işini kolaylaştırmıyor.

Sheffield Üniversitesi araştırma ekibi bu sorunu halledecek morfolojik kriterleri baz alan yeni bir kemik tespit metodu geliştirdiğini açıkladı. Üniversitenin geliştirdiği kemik tespit sistemi 150'den fazla iskeletten oluşan bir örneklemi temel alan ölçümlerle geliştirildi. Morfometriye sistemine dayanan yeni analiz sistemi; morfolojik karakterlerin ölçümlere dönüşümü esas alıyor ve verileri mukayese değerleri açısından değerlendiriyor. Bu yöntem sayesinde Iki türün ayırımında, metrik diyagramlarla desteklenecek esaslar değerlendirilebiliyor.



Sheffield Üniversitesi'nin araştırmasına liderlik eden Dr Lenny Salvagno; "Bu türlerin insan toplumlarının tarihinde önemli rol oynadığını vurgulamak önemlidir" diyor ve sistemin insan toplumlarını araştıran arkeolog ve antropologlara çok yardımcı olacağını savunuyor.

Araştırma sonuçları PLOS ONE dergisinde "Koyun ve Keçi Kafatası Kemiklerini Ayırmak İçin Morfometrik Bir Sistem" çalışması (
A Morphometric System to Distinguish Sheep and Goat Postcranial Bones) başlığı ile yayınlandı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar