Arkeolog Homora Masoko'ya Kaman Nişanı verildi.

Arkeolog Homora Masoko'ya Kaman Nişanı verildi.

Yassıhöyük Arkeoloji Kazı Başkanı Homora Masoko'ya "Hemşehrilik Beratı" ve "Kaman Nişanı" verildi.

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde bulunan ve bölgedeki kazılarda çıkarılan 5 bin yıllık geçmişe sahip eserler, yetkililere tanıtıldı.

Yassıhöyük'ün  Arkeoloji Kazı Başkanı Japon Homora Masoko, Çağırkan köyündeki müzeyi ziyaret eden Kırşehir Valisi Necati Şentürk ve diğer yetkililere, kazı çalışmaları ve Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eserlerle ilgili sunum yaptı.

Kalehöyük kazılarında da görev alan Masoko, buradaki kazıların 1985 yılında başladığını anımsatarak, aradan geçen sürede 5 bin yıl öncesine ait tarihi eserler bulunduğunu söyledi.

Masoko, "Kaman'da yaptığımız kazı dünyada ilk oldu. Okyanus ötesinden geldik buraya çünkü burada dünyanın tüm tarihi dönemleri yaşanmış. 5 bin yıl öncesine ait yerleşimler elde ettik. Burada sadece Anadolu tarihi değil, dünya tarihi yer alıyor. Kalehöyük'te sadece kazı yapmıyoruz, aynı zamanda da bilim adamları arasında bilgi alışverişi sağlıyoruz. Küçük çocukları, gençleri buraya getirerek tarihi yerinde öğretiyoruz." dedi.

Prof. Sachihiro Omura ile başladıkları arkeolojik çalışmalarda ilk başlarda çok zorluk çektiklerini anlatan Masoko, şunları kaydetti:

"1985 yılından bu yana devam eden kazılarda 7 medeniyeti ortaya çıkardık. Kaman Kalehöyük'te en üstte Osmanlı var. Sonra Selçuklu, Bizans, Roma, Frigya, Hitit, Asur uygarlıkları. Bunlara ait çok sayıda tarihi eser çıkarılarak müzede sergilenmeye başlandı. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ile dünyanın en yeşil, en doğal müzesi ödülünü aldık. Türk ve Japon dostluğu için önemli bir yer oldu Kaman ilçesi ve kazı alanları."

Konuşmasının ardından Yassıhöyük Kazı Başkanı Homora Masoko'ya "Hemşehrilik Beratı" ve "Kaman Nişanı" verildi.

Kredi Yurtlar Kurumu Kaman Altuncan Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenciler, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesini ziyaret etti.

Öğrenciler, yurt müdürlüğü tarafından organize edilen gezi kapsamında, Çağırkan köyündeki müzede bulunan yaklaşık 5 bin yıllık tarihi eserleri inceledi. Müze görevlileri, yaklaşık 35 yıldır devam eden kazılarda elde edilen tarihi eserlerle ilgili öğrencilere bilgi verdi.

Altuncan Hatun Yurt Müdürü Semra Sarı, müze ziyaretiyle Anadolu tarihini yerinde incelemeyi amaçladıklarını belirterek, "Öğrencilerimizi yaşadıkları yere adapte etmek, bulundukları yerin tarihini, kültürel mirasını tanıtmak vazifemizdir. Kaman ilçemizde bulunan ve geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan alanları göstererek öğrencilerimize tarihi yerinde yaşatmak istedik. Öğrenciler Anadolu coğrafyasının geçmişini tanımalılar." dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar