Arddahan'da Müderris İbrahim Efendi Camisi ibadete hazır

Müderris İbrahim Efendi Camisi, Ardahan Müftülüğün çalışmasıyla restore edilip ibadete hazır hale getirildi.

Ardahan'da, 306 yıl önce inşa edilen ve 78 yıl önce satıldıktan sonra samanlık olarak kullanılan tarihi cami, restore edilip yeniden ibadete hazır hale getirildi.

Kentin Halil Efendi Mahallesi'ndeki üç camiden biri olan, 1711'de inşa edilip 1939 yılında açık artırmayla 15 liraya satıldıktan sonra yıllarca samanlık olarak kullanılan tarihi Müderris İbrahim Efendi Camisi'nin ibadete açılması amacıyla 4 yıl önce Ardahan Müftülüğünce çalışma başlatıldı.

Bu çerçevede camiyi satın alan mülk sahipleriyle yapılan görüşmenin ardından varılan anlaşmayla tarihi cami restorasyon için Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredildi.

Restore edilerek aslına uygun hale getirilen cami için Ardahan Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığından kadro talebinde bulundu. İmam hatibin atanmasıyla tarihi camide 78 yıl aradan sonra ilk kez ibadet edilecek.

Ardahan Müftüsü Şaban Kondi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Müderris İbrahim Efendi camisinin yanı sıra Ordu Cami, Mevlüt Efendi Cami'nin de benzeri kaderleri olduğunu belirterek, ancak Müderris İbrahim efendi Camisi'nin uzun yıllar farklı amaçlarla kullanıldığını anlattı.

Müderris İbrahim Efendi Camisi'ni asli hüviyetine kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Kondi, "Daha önce burası samanlıktı, hayvanların kaldığı yerdi. Ben yeni göreve geldim. Burası ile ilgili aldığımı bilgiler bu. Bu camimiz, kadrosunun da atanmasıyla amacına uygun olarak kullanılacak." ifadelerini kullandı.

Camilerin toplumdaki yerinin çok önemli olduğuna işaret eden Kondi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Camiler bir toplumun ruhudur, kalbi gibidir. Bir insanın kalbi ne kadar aktif olursa, ne kadar çalışırsa, o derece insan sağlıklı olur. Camilerimizi asli fonksiyonlarına ne zaman kavuşturursak o zaman o toplumda birliği, sevgiyi, kardeşliği daha kısa zamanda daha güçlü bir şekilde oluşturabiliriz. Onun için biz diyoruz ki camiler hazreti Nuh'un gemileri gibidir. Birleştirici rol olarak camilere gitmemiz lazım."

- "Milli şair Ersoy, camilerde Kurtuluş Savaşı'nı anlattı"

Cumhuriyetin kuruluşunda da camilerinin rolünün çok önemli olduğunu söyleyen Kondi, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un camilerde Kurtuluş Savaşı'nı anlattığını vurguladı.

Diyanet-Sen Ardahan Temsilcisi Yavuz Çetinkaya da bu tür değerlerin ümmetin emaneti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çalışmayla Ardahan'a ve İslam coğrafyasına bir değer kazandırılmıştır. Bu tarih ve kültür değeri, bizim için çok önemli. Bir millet ancak geçmişini bilerek ve tanıyarak geleceğine ümitle bakabilir. Geçmişine küfredenin geleceği de olamaz. Vakfiyeler ümmetin emaneti olduğundan aslına uygun olarak hizmet edecek. Bu sebeple katkısı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."

Ardahan Merkez Halil Efendi Mahallesi'nde 1711 yılında yapılan, 1939'da Kars Vakıflar Memurluğunca 15 lira bedelle İzzet Yüce'ye satılan Müderris İbrahim Efendi Camisi, 526 metrekare alanda yer alıyor.

Bölgede en eski tarihi camilerden biri olarak kayıtlara geçen cami, kübik alt yapı üzerine dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş. Camide doğuda 2, batıda 3 ve kıble tarafında da 2 olmak üzere toplam 7 mazgal pencere bulunuyor.

 Günay Nuh- AA


Benzer Haberler & Reklamlar