Anadolu: Pek çok uygarlığın kaynağı

Anadolu: Pek çok uygarlığın kaynağı

Prof. Dr. İbrahim Tunç Sipahi: Milyon yıl öncesinden itibaren neredeyse günümüze kadar kesintisiz uygarlıkların kaynağı Anadolu'dur.

EDİRNE: Trakya Üniversitesinde 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katılan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. İbrahim Tunç Sipahi; Anadolu topraklarının hem Doğu hem de Batı'ya meyvesini veren bir kaynak olduğunu söyledi.

Anadolu coğrafyasının uygarlıkların gelişimini de etkilediğini belirten Sipahi, şunları kaydetti:

"Milyon yıl öncesinden itibaren neredeyse günümüze kadar kesintisiz uygarlıkların kaynağı Anadolu'dur. Bugüne baktığımızda Anadolu'da bir köy yaşantısında geçmişteki doğal yaşam kültürünün değişmediğini görüyoruz. Anadolu çeşitli uygarlıklara tarih boyunca ev sahipliği yaptı ve kaynaklık etti. Son dönemde Türkiye'de Göbeklitepe gibi heyecanlandıran bir merkez bulundu. Şu an baktığımızda M.Ö 10 binler ve öncesine giden bir yerleşimdir."

Anadolu'daki batıklara da işaret eden Sipahi, "Ayrıca, Anadolu eşsiz yapısıyla dünya batık turizmi açısından da önemlidir. Bütün kıyılarımızda batık turizmi için önemli batıklarımız var. Bu alanda Türkiye'de bir sıçrayış var. Uzmanlar yetiştiriliyor. Batık turizminin ülkemiz için yüksek seviyeli bir turizm olarak kullanılabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye'de son dönemde arkeolojik hareketlenme ve ilerlemenin olduğunu aktaran Sipahi, arkeolojinin gençlerin ilgisiyle beraber turizme büyük katkılar sunacağını kaydetti.


AA Arif Aslan

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar