Akdeniz sahillerinde batık Roma gemilerinin enkazı bulundu

Akdeniz sahillerinde batık Roma gemilerinin enkazı bulundu

Arkeologlar, Mısır’ın Akdeniz kıyısındaki Abu Quir Bay körfezinde yaklaşık iki bin yıllık gemi enkazı keşfetti. İskenderiye liman kentine yakın yerde bulunan gemi enkazında kristal bir büst ve altın sikkeler bulundu.

İskenderiye'de Abu Quir Körfezinde Roma'ya ati batık gemi kalıntıları bulundu.

Abu Quir Bay bölgesinde çalışma yapan Mısırlı arkeologların 2000 yıldan eski gemi enkazı bulduğu açıklandı. Enkaz kalıntıları batık iki antik şehrin yakınlarında bulundu.

Antik metinler, Mısır kıyılarında Heracleion ve Canopus isimli iki antik liman kentinden söz etmekteydi. İskenderiye ön plana çıkmadan önce bu iki kent Mısır'ın önemli ticari kapılarıydı. Nil deltasında kurulu kentler artık yok. Çünkü onlar şimdi sular altındalar. İki ticaret merkezinin su altındaki kalıntıları 1996'da keşfedildi. Yaklaşık yirmi yıldır kalıntılar inceleniyor ve antik eserler denizaltından su üstüne çıkartılmaya çalışılıyor.

İskenderiye liman kentinde açığa çıkan gemi enkazında kristal bir büst ve döneme ait altın sikkeler bulundu. Daha önce, bölgeye yakın batık antik kent Herakleion’da Antik Mısır tanrılarıdan Osiris’i temsil eden bir heykel ve çeşitli eserleri içeren iki gemi kalıntısı keşfedilmişti.

Arkeologlar batık gemilerin içinde, Augustus Caesar Octavian olarak da bilinen, Roma’nın ilk imparatoru Augustus dönemine tarihlenen üç altın sikke keşfetti. Ayrıca, kristalden oyulmuş bir büst ile birlikte çanak çömlek kalıntıları ve  gemiye ait büyük ahşap parçaları buldu.

Mısır Antika Eserler Bakanlığı'nın Sualtı Arkeolojisi Bölümü ve Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü tarafından yapılan çalışma kapsamında, uzmanlar bulunan büstün kristalden oyulduğunu ve Shakespeare’in Antony ve Kleopatra eserine konu olan ünlü Roma generali Marcus Antonius’u tasvir ettiğini düşündüklerini söyledi.

“Marcus Antonius” ya da “Mac Antony” isimleri ile bilinen Roma generali, ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın sevgilisi olarak biliniyor. Antik eserlerde, Antony’nin kraliçeyle olan romantik ve siyasi ittifakının, ikilinin Augustus olarak bilenen Octavian'a yenildikten sonra bozulduğu, sonrasında ise sevgililerin intihar ettiği konu ediliyor.

M.Ö. 27'den MS 14'e kadar hüküm süren Roma'nın ilk imparatoru Augustus'a ait üç altın sikke ise sahilden yaklaşık 20 km uzakta keşfedildi.

https://i.arkeolojikhaber.com/pool_file/2017/47/45645_roma-batiklari.jpg


Salı günkü Yüksek Esir Belediye Meclisi Başkanı Mostafa Waziri, arkeolojik keşfin Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü ile işbirliği içinde yapıldığını söyledi.



Waziri, arkeologların, Marcus Antonius'u tasvir ettiğine inanılan kristalde oyulmuş bir kafa heykelini ve Roma'nın ilk imparatoru Augustus'a ait üç altın sikkelerini de ortaya çıkardığını söyledi. Gemilerin kargolarının parçası olabilecek büyük tahta kalas parçaları ve arkeolojik kalıntılar bulunan çanak çömlek parçaları da bulundu.

Bakanlığın Sualtı Arkeoloji Departmanı başkanı Usame Al-Nahas, yaptığı açıkmada, İskenderiye’nin doğu limanının pek çok arkeolojik harika barındırdığını söyledi.

Arkeolojik çalışmalar, Eylül ayında İskenderiye limanındaAbu Qir Körfezi’nin altında bulunan batık şehir Heraklion’a doğru dalış yapılmasıyla başladı.

Alanda daha çok büyük heykeller, altın takılar ve hiyeroglif tabletleri bulunmuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar