Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 17. yüzyılda yaşayan İslam alimi Ahmed-i Hani, bu yıl 4-6 Ağustos'ta ilki düzenlenecek "Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali" ile gelecek nesillere aktarılacak.

Doğubayazıt Belediyesi tarafından İshak Paşa Sarayı ve çevresinde organize edilecek ve 3 gün sürecek festival kapsamında, 1707 yılında vefat eden, İshak Paşa Sarayı Camisi'nde din dersi vermiş, Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle "Mem-u Zin", "Nubihara Biçukan" gibi eserlerin yazarı olan şair, filozof, tarihçi ve mutasavvıf İslam Alimi Ahmed-i Hani, ziyaretçilere anlatılacak.

Doğubayazıt Belediyesi ile kardeş belediye olan İnegöl Belediyesinin katkılarıyla düzenlenecek festivalde, birçok yazarın panellerle Ahmed-i Hani'yi anlatmasının yanı sıra yöresel yemek yarışması, Nuh'un Gemisi belgeseli, Ahmed-i Hani anma yürüyüşü ve futbol turnuvası düzenlenecek.

İshak Paşa Sarayı avlusunda kültür stantları kurulacak festivalde, çocuklar için eğlence alanları ve ikramlar, fotoğraf sergileri, dengbej konseri ve halk oyunları ekibi sahne alacak.

Kente gelecek misafirler, festivalle Ahmed-i Hani'nin hayatını ve eserlerini tanımanın yanında, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken ve ''medeniyetler geçidi'' olarak nitelendirilen kentte, başta Ahmed-i Hani Türbesi olmak üzere İshak Paşa Sarayı'nı, Ağrı Dağı'nı, Nuh'un Gemisinin izini, meteor çukurunu ve Doğubayazıt Kalesi'ni görme ve yöre kültürünü tanıma fırsatı bulacak.

Doğubayazıt Belediye Başkanvekili de olan Doğubayazıt Kaymakamı Ulaş Akhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahmed-i Hani'nin maneviyatının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla "Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali" düzenlediklerini söyledi.

Doğubayazıt'ın bölgenin en önemli ticari ekonomik kavşak noktası olduğunu ifade eden Akhan, "Yaklaşık 3 bin yıllık medeniyete sahip ilçemiz, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında aynı zamanda burada yetişmiş olan alimleriyle de bölgeye ışık saçmış bir merkez. Biz de bölgemizin en önemli manevi şahsiyetlerinden Ahmed-i Hani Hazretlerini tanıtmak için bir kültür, sanat ve turizm festivali düzenleyeceğiz." dedi.

- "Ahmed-i Hani'nin yaşamı vatandaşlara anlatılacak"

Akhan, festivalin 4-5-6 Ağustos tarihlerinde gerçekleşeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Festivalde öncelikle Ahmed-i Hani'nin yaşamı, ilim hayatı, fikirleri ve öğretileri buraya gelecek olan yazarlarımızca vatandaşlarımıza anlatılacak. Bu kapsamda okur, yazar buluşmaları düzenliyoruz. Yine aynı şekilde burada Nuh'un Gemisi'nin izi, Doğubayazıt ilçesi Üzengili köyünde. Nuh'un Gemisi izinin bulunması ile alakalı hazırlanan belgesel ilk defa Doğubayazıt'ta vatandaşlarımızla buluşacak. Çeşitli kültürel etkinliklerimiz olacak. Çini ve ebru sanatı ile ilçemizdeki zanaatkarların eserleri vatandaşlarımızın beğenisine sunulacak. Burada üretilmiş el sanatları vatandaşlarımız ile buluşacak."

Festivalde çocuk ve gençlere yönelik de etkinlikler olacağına işaret eden Akhan, şu bilgileri aktardı:

"Gençlerimiz ve çocuklarımız için de ilçemizin çeşitli noktalarında eğlenceler ve gösteriler düzenlenecek. Festivallerin vazgeçilmezi olan sanatçılarımız da vatandaşlarımıza konserler verecekler. Bu kapsamda bölgenin en önemli sanatsal değeri olan dengbejlik sanatını en güzel örnekleri ile vatandaşlarımıza sunacağız. Bu kapsamda İshak Paşa Sarayı'nda bir dengbej dinletisi yapılacak. Festivalin son gününde ise Grup Tillo'nun final konseri olacak. Vatandaşlarımızı festivale bekliyoruz. Bu festival Doğubayazıt'ın tanıtımına ve ilçede yaşayan vatandaşların sosyal yaşamına da çok ciddi katkılar sunacak."

Akhan, festivale katkılarından dolayı İnegöl Belediyesine de teşekkür etti.

 Orhan Güngör- AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar