Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yapımı tamamlanan Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi'nın yansıttığı 3 vin yıllık geçmişle yörenin turizmine katkı sağlaması bekleniyor.

Kaymakamlık tarafından İshak Paşa Sarayı çevresinde, Ağrı Dağı, Beyazıt Camisi, Urartu Kalesi ve ilçeyi gören bir noktada inşa edilen Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi'nin, turizme önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Müzeyle, İshak Paşa Sarayı Camisi'nde din dersi veren, Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle "Mem-u Zin", "Nubihara Biçukan" gibi eserleri yazan şair, filozof, tarihçi ve mutasavvıf Ahmed-i Hani'nin yaşantısının bugüne aktarılması hedefleniyor.

Üç bölümden oluşan müzenin "küçüklerin ilkbaharı" anlamına gelen "Nubihara Biçukan" adlı kısmında, İslam aliminden tedrisat gören talebeler heykellerle canlandırılacak.

"İmanın Esasları" adıyla düzenlenen ikinci bölümde ise Ahmed-i Hani'ye ait eserler, objeler ve tanıtım bilgileri yer alacak. "Mem-u Zin" adlı diğer kısımda da "Mem'in Zin'e kavuşması için Mir tarafından şart koşulan satranç oyunu sahnesi" heykellerle ortaya konulacak.

Kerpiçten yapılan iki katlı Eski Doğubayazıt Evi'nde ise eski gelenekler ve kültürel birikimler yeniden hayat bulacak. Eski Doğubayazıt Evi'nde, yöresel kıyafetler ve yemekler, tandır yapımı, kına gecesi merasimi ve dengbej divanının tanıtılacağı bölümlerin yanı sıra köylerde eskiden günlük yaşamda kullanılan eşyalar yer alacak.

Kaymakam Ulaş Akhan, AA muhabirine, İshak Paşa Sarayı çevresindeki düzenlemeler çerçevesinde yapılan binaların inşasına 3 yıl önce başlandığını bildirdi.

Serhat Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla projenin finansmanının sağlandığını dile getiren Akhan, yapıların açılışını yarın başlayacak "Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali"nde gerçekleştireceklerini kaydetti.

İlçeye gelen turistlerin sadece İshak Paşa Sarayı ve Urartu Kalesi'ni ziyaret edip döndüğünü anlatan Akhan, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak biz Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi, şu anda restorasyonu süren eski hükümet konağımız ve yine ihalesini yaptığımız Beyazıt Medresesi ile turist olarak ilçemize gelen vatandaşlarımızın kalış sürelerini uzatmak istiyoruz. Ayrıca Doğubayazıt kültürüne ait çeşitli eşya ve figürlerin sergileneceği mekanlar oluşturduk. 3 bin yıllık kadim bir memleket olan Doğubayazıt'ımız, bu müzelerle, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden kendini gösterme şansı elde edecek."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut da Doğubayazıt'ın turizm potansiyeline dikkati çekerek, "Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi, kentte var olan değerlere ciddi katkı sunacak. Müze ve evin yapımında emeği geçen kaymakamlığımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar