Adana Arkeoloji Müzesi 3 gün ücretsiz gezilecek

Adana Arkeoloji Müzesi 3 gün ücretsiz gezilecek

18 Mayıs Müzeler Günü'nde açılacak Adana Arkeoloji Müzesi'nde, M.Ö. 18 bin yılından itibaren heykelden takıya, mühürden pişmiş toprak kaplara kadar 2 bini aşkın eser yer alıyor.

Adana'da restorasyonu süren asırlık fabrika binasında kurulan Adana Müze Kompleksinin ilk etabı olan Arkeoloji Müzesi'nde, arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayide kullanılan alet ve makinelerin arasında yer aldığı 2 bini aşkın eser görülebilecek.

Seyhan ilçesinde 1907'de yapılan Milli Mensucat Fabrikası'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 3 yıl önce başlatılan müze kompleksi çalışmalarının önemli etabı tamamlandı.

Tamamı bittiğinde Ortadoğu'nun en büyük müze kompleksleri arasına girmesi planlanan 68 bin 500 metrekare alana sahip müzenin, 12 bin 500 metrekarelik kısmını oluşturan arkeoloji bölümü, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla hizmete alınması planlanan müzede, tarih öncesi dönemden bugüne insanın yaşam serüveninin, dönemlere ait bilgi metinleri, görseller, dioramalar (gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikayenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) ve canlandırmalar yardımıyla anlatıldığı toplam yedi salon bulunuyor.

Salonlarda tarih öncesi Hitit, Asur, Arkaik, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait heykel, lahit, stel, sunak ve büstler, cam, pişmiş toprak ve bronzdan yapılmış çeşitli kaplar, pişmiş toprak ve bronz kandil, antik dönem küçük heykeller, silindir ve damga mühürler, cam, bronz, altın takılar ile M.Ö. 18 bin yılından bugüne eserler yer alıyor.

Teşhir edilen eserler içerisinde özellikle Hitit Fırtına Tanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana Karataş ilçesinde denizden çıkarılan bronz erkek heykeli ile Roma dönemine ait mermer "Antropoid Lahit" ve "Akhilleus Lahti" dikkati çekiyor.

- "Büyük bir müzeye ihtiyaç vardı"

Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katkılarıyla tescilli kültür varlığı olan ve kent tarihinde önemli bir yeri bulunan Milli Mensucat Fabrikası'nın müze olarak değerlendirilmesinin Adana için büyük bir kazanç olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın desteğiyle ilk etapta arkeoloji müzesinin tamamlandığını anlatan Tari, kompleksi de sadece eserlerin gezilip görüldüğü yerler değil sosyal hayatın içinde, geçmişten ve günümüzden bütün figürlerin, renklerin yer aldığı bir yapı olarak planladıklarını dile getirdi.

Adana'da yaklaşık 3 yıldır süren restorasyon işlemleri nedeniyle müzenin kapalı olmasının turizm açısından zafiyet doğurduğunu, açılacak arkeoloji müzesiyle bunun telafi edileceğini vurgulayan Tari, "Adana'nın gerçekten büyük bir müzeye ihtiyacı vardı. Bu müzenin açılışıyla kent turizmine çok büyük katkı koyacağına inanıyoruz. Kompleksin diğer etabında narenciye ağaçlarının arasından gidilen bir tarım müzesi, kentin geçmişindeki sanayi özelliğini yansıtan sanayi müzeleri olacak." diye konuştu.

- Müze üç gün ücretsiz gezilecek

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu da zengin bir arkeoloji potansiyeli barındıran müzenin, meraklıları için doyurucu olacağını söyledi.

Bölgenin medeniyet geçmişinin bilinen bölümünü büyük oranda yansıtan müzede çok sayıda eserin sergileneceğini ifade eden Dervişoğlu, "Özellikle eski çağlara ait üç boyutlu canlandırmaların olacağı müzede en öne çıkan eser 1997 yılında Yüreğir'in Çine köyündeki kazıda bulunan M.Ö. bin yılına tarihlenen Hitit dönemine ait Tanrı Tarhunda heykeli. Bunun yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait lahitler, yine aynı dönemle tarihlenen heykeller bulunuyor." ifadesini kullandı.

Dervişoğlu, müzenin açılışın ardından ilk üç gün ücretsiz olacağını kaydetti.


Benzer Haberler & Reklamlar