Abydos

Abydos neresidir?

Abydos

1.  Abydos: Mısır ın orta kesiminde, Sohag’ın 50 km. güneyinde yer alan kent.

Mısır’ın en önemli arkeolojik alanlanndan biridir.

M.Ö. 4000-M.S. 641 arasında iskân edilmiştir. İlk iki sülaleye ait fıravunlann mezan buradadır.

Mısır’ın efsanevi kralı Menes’in burada doğduğuna, Osiris’in de burada gömüldüğüne inanılırdı. Kent bu yüzden Osiris kültü için önemli bir merkezdir.

Strabon zamanında köy ölçeğine gerilemiş olan yerleşim Ammianus Marcellinus zamanında (MS 4. yy) hala varlığını koruyordu.

2. Abydos: Kuzeybatı Anadolu’da, Çanakkale’nin kuzeyinde yer alan kent.

Kent M.Ö. 670 dolaylannda bir *Miletos kolonisi haline geldi, fakat adının Iliada’da Troia müttefiki kentler arasında geçmesi  nedeniyle geçmişinin daha eskilere uzandığı gayet açıktır.

Stratejik konumu yüzünden *Hellespontos’u denetim altında tutmak isteyen birçok hükümdarın ilgisini çekmiştir.

M.Ö. 5l4’de Perslerin egemenliğine girdi. Dareios I Trakya seferinden dönerken İskit kabilelerinin arkadan kendisine saldırmasını önlemek için Abydos ve diğer bazı kıyı kentlerini tahrip etmiştir.

Kserkses M.Ö. 480’deki Yunanistan seferinde teknelerden oluşturduğu bir köprü sayesinde Abydos’tan karşı kıyıya geçmiştir.

Ionia Ayaklanmasının başlangıcından (M.Ö. 499) kısa süre sonra Pers komutan Daurises tarafından ele geçirildi. Attika-Delos Deniz Birliği üyesiydi ve yılda dört talent vergi veriyordu.

MÖ 4 ll’de Atina’ya karşı isyan edip birlikten ayrıldı ve Sparta üssü oldu. M.Ö. 200’de Makedonya kralı Philippos V’un eline geçti.

II.Makedonya Savaşı’nda Philippos V’un yenilmesi üzerine Roma tarafından özgür kent ilan edildi.

M.Ö. 5.- MS 3. yüzyıllar arasında sikke basmıştır.

Antik çağ yazarlarından şehvetlerine düşkün olduklarını öğrendiğimiz Abydoslular ticari konum açısından karşı kıyıdaki Sestos’a göre pek avantajlı değildiler. Çünkü boğaz akıntıları gemiler için Sestos’u daha avantajlı duruma getiriyordu.

Buna karşın kent Bizans Dönemi sonlarına değin boğazda bir köprübaşı olarak varlığını sürdürmüştür.

Hero ile Leandros efsanesiyle de ün yapan kent l675’te keşfedilmiş, 1830’larda Avrupalı gezginlerin uğradığı bir merkez olmuştur.
 


Benzer Haberler & Reklamlar