ABD, çalıntı arkeolojik eserleri İtalya'ya iade etti

ABD, çalıntı arkeolojik eserleri İtalya'ya iade etti

İtalya'da çalınan ve yağmalanarak ABD'ye kaçırılan arkeoloji hazineleri ülkeye iade edildi.

ABD'li yetkililer, 25 Mayıs Perşembe günü, geçmişi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan yaklaşık 90.000 dolar değerinde çalıntı arkeolojik eserleri İtalya'ya iade ettiğini açıkladı.

İade edilen arkelojik eserler içinde M.Ö. 8. yüzyıldan kalma Sardunyalı bronz Savaşçı ve öküz heykelleri,  M.Ö. 3. ya da 4. yüzyıldan kalma bir Yunan bronz Herakles heykeli,  4. yüzyıla ait Iki keçi kafasının tasvir edildiği içki kadehi,  M.Ö. 650'ye tarihlenen koçlar ve panterler, M.Ö. 430 yıllarına ait bir lir tutan bir adamla bezeli meyve tabağı ve benzeri bir şişe taşıyan bir adamı tasvir eden bir 340 BC kandil ile süslemiş bir şarap sürahisi de yer alıyordu.

Tarihi eserlersen altısının, uluslararası antik eser ticareti ile ilgili bir soruşturma kapsamında Nisan ayında Manhattan'da bir sanat galerisinde, bir eserin ise Midtown Manhattan'daki başka bir galeriden ele geçirildiği belirtildi.

Eserlerin, 1990'lı yıllarda,  mezarlık alanlarından ve arkeolojik önemi olan yerlerden çıkartılarak antikacılara ve sanat galerine satıldıkları sanılıyor.

Amerika'nın kültürel ve finansal sermayesi olan New York, galeriler ve açık artırma evleri ile dolup taşan uluslararası sanat pazarındaki önemli merkezdir.

Manhattan bölge savcısı Cyrus Vance "Sanat galerileri, müzayede evleri, akademik kurumlar ve toplayıcılar hırsızlık ve ticaret kurallarını tanımak ve tanımlamak konusunda ihtiyatlı olmalı" uyarısında bulurken İtalya'nın New York başkonsolosu Francesco Genuardi "yedi muhteşem ve değerli eserin" ülkesine dönmesinden  memnuniyet duyduğunu söyledi.

Arkeolojik sanat eserleri İtalya'da çeşitli müzelerde sergilenecek.
 


Benzer Haberler & Reklamlar