6 bin yıllık bebeğin kemikleri annesinin koynunda bulundu

6 bin yıllık bebeğin kemikleri annesinin koynunda bulundu

Nieuwegein'de 2015 yılında genç bir kadın iskeleti bulan arkeologlar, sağ kolunun eğik durduğunu ve göğsünde kendisine ait olmayan kemikler olduğunu fark ettiler. Yapılan inceleme o kemiklerin kadının bebeğine ait olduğunu ortaya çıkardı.

Hollanda'da bir kadının mezarında bulunan kemikler 6 bin yıllık bebeğe ait çıktı.

Hollanda'nın Utrecht kentinin Nieuwegein ilçesindeki Het Klooster arkeolojik alanında 2015 yılında yapılan kazılarda bulunan 6 bin yıllık kemik parçalarının bir bebeğe ait olduğu anlaşıldı.

Arkeoloji mirasının korunması ve kültür tarihi faaliyetlerini yürüten araştırma ve danışma bürosu Raap tarafından yapılan yazılı açıklamada, arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkan ve 6 bin yıllık olduğu tahmin edilen genç kadın iskeletinin kollarındaki kemik parçalarının esrarının çözüldüğü belirtildi.

Genç kadının sol kolunun düz, sağ kolunun eğik durmasının dikkati çekmesi üzerine yaklaşık bir yıl detaylı inceleme yapıldığı ifade edildi.

Sonuçta kadının kollarındaki köprücük kemiği parçaları, kafatası, uyluk kemiği, dişler ve çenenin, 0-6 aylık bir bebeğe ait olduğunun tespit edildiği duyuruldu.

Toprak altında çok çabuk çürüdüğü için arkeologlar genelde çocuklara ait kemik parçaları bulamıyor.

6 bin yıllık bebek kemikler bu açıdan eşsiz arkeolojik keşifler arasında ve aynı zamanda Hollanda'nın en yaşlı bebeği olarak da önem arz ediyor.

Het Klooster arkeolojik alanında Swifterbant kültürüne ait pek çok buluntu keşfedildiğini söyleyen Arkeolog Helle Molthof, bebeğin cinsiyetinin belirlenemediğini söyledi.

arkeolojikhaber.com

 


Benzer Haberler & Reklamlar