430 milyon yıllık deniz akrepleri

430 milyon yıllık deniz akrepleri

İlk çağların deniz canavarı denilebilecek deniz akreplerinin kuyruklarını yatay şekilde bir silah gib kullanabildikleri öne sürüldü.

Dört yüz otuz milyon yıl önce denizlerde yaşayan hayli ilginç ve orijinal deniz canavarı denilebilecek bir avcı yaratık vardı: Eurypteridler yani deniz akrepleri...

Alberta Üniversitesi bilim adamları Scott Persons ve John Acorn'un araştırma sonuçlarına dayanan iddialarına göre, bu yaratıklar, günümüz akrepleri ve atnalı yengeçleri (Limulidae) kadar ince ve dayanıklıydılar. Kıskaçları vardı ve bazı türlerinin boyu boyları üç metreye kadar çıkabilirdi.

Alberta Üniversites'nden yapılan açıklamaya göre; Scott Persons ve John Acorn, deniz akreplerinin bir de silahı olduğunu öne sürüyor: tırtıklı, kıvırcık kuyruk omurgası.

İskoçya'nun Lesmahagow yakınlarındaki Patrick Burn oluşumunda, Eurypterid Slimonia akuminata türünde bir fosil bulunmasıyla başlayan araştırmalar, deniz akreplerinin biyomekanik silah olarak tırtıklı kuyruklarının kullandıklarını tahmin ettiriyor. Eurypteridlerin muhtemel avları arasında antik omurgalılar vardı.

Geniş kuyrukları, deniz akreplerinin yüzmesine de yardımcı oluyordu. Her ne kadar ıstakoz ve karidesden farklı olarak eurypterid kuyrukları dikey açıdan esnek değilse de yatay olarak oldukça hareketliydi.

Paleontolog Scott Persons, "Araştırmalarımız Eurypteridlerin kuyruklarını silah olarak kullandıklarını gösteriyor. Deniz akreplerinin kuyruklarını yana doğru itebilirdi. Belki de keskin ön kollarıyla avlarını sıkıştırarak, yatay bir kuyruk hareketi ile onları öldürüyorlardı" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar