4 bin yıllık Kenanlı mezarında içi başsız kurbağa dolu testi bulundu

4 bin yıllık Kenanlı mezarında içi başsız kurbağa dolu testi bulundu

İsrailli arkeologlar, Kudüs’teki 4 bin yıllık mezarda içi kesik başlı kurbağalarla dolu bir testi buldu. Kurbağaların, ölen kişinin ahretteki yaşamı beklerken yemesi için konulmuş olabileceği iddia edildi.

İsrail Eski Eserler İdaresi’nden arkeologlar, Kudüs’te 2014’te bir inşaat projesi sırasında keşfedilen Bronz Çağı’dan kalma, Kenan halkına ait 4 bin yıllık bir mezarlıkta yaptıkları arkeoloji kazısında içi kesik başlı kara kurbağaları ile dolu bir testi buldu.

Kudüs'teki İncil Hayvanat Bahçesinin hemen yanı başında bulunan mezarda; testinin yanı sıra, bitki kalıntıları, bazı seramikler ve gemicilik kültürüyle alakalı bulgular ortaya çıkarıldı. Mezarda bulunan mersin meyveleri ve polenler yörede bulunmuyor, kuzeyden ve Ürdün Vadisinden getirilmiş olma ihtimalleri yüksek görülüyor.

The Times of Israel sitesinin haberine göre; Kenanlı mezarlığında bulunan testi diğer eserlerle birlikte Orta Tunç Çağı cenaze ritüellerine dair bilgilere katkı sağlıyor. Bölgede 2014 yılından beri süren kurtarma kazılarda, mezarlığın yanı sıra iki yerleşim yeri, iki tapınak klaıntısı ortaya çıkarıldı.

 

Kazı Başkanlığını yapan İsrail Eski Eserler Kurumu arkeologu Shua Kisilevitz, mezarda başsız kurbağa bulmanın oldukça sıradışı bir keşif olduğunu söyledi ve "Bildiğim kadarıyla bölgede kara kurbağası bulunan tek yer Wadi Ara'ydı" dedi.

Orta Bronz Çağ defin geleneklerine dair ilginç buluntuyla ilgili olarak The Times of Israel’e konuşan arkeolojik kazının yardımcı müdürü Shua Kisilevitz, “Kurbağalara rastlamamız kesinlikle tuhaf. Bildiğim kadarıyla İsrail’de karakurbağaları yalnızca Wadi Ara’da bulunmuştu. Bu buluntular da Geç Bronz Çağı’ndandı” ifadelerini kullandı.

Kisilevitz, karakurbağalarının yaşam sırasında besin olarak kullanılıyor olabileceği çıkarımına vardıklarını belirterek, "bu aynı zamanda kurbağaların bölgedeki beslenme kültürün bir parçası olabileceği anlamına da geliyor" dedi.

Yakın Doğu tarihçisi Graciela N. Gestoso Singer'ın "Orta Tunç Çağı: Kenan'daki Mezar Türleri ve Mezarları" makalesinde yer alan bilgilere göre, o çağda, koyun, keçi, öküz ve hatta ceylanların kalıntıları mezarlara gıda maddesi olarak bırakıldığı biliniyor. Mezarlarda atların da zaman zaman görüldüğü oluyor.

İNSAN YAPIMI İLGİNÇ TAŞ OYUK MEZAR!

Kazılar sırasında bulunan kurbağalar kadar ilginç bir bulgu da insan yapımı mezarın bulunduğu mağarayı andıran çukurdu.  1.5 metre derinlikteki sert kireç taşına oyulmuş çukurun çapı 1 metre 20 santim ve yüksekliği ise 80 santimdi ve altında küçük bir oyukçuk daha dikkat çekiyordu. İçinde sadece kafa sığabilecek büyüklükteki çukurdan kaplar çıkarıldı. Mezardan ise bir kadına ait iskelet kemikleri çıkmıştı.  Arkeologlar bu çukurun bir mezar olduğuna emin.

Arkeolojik Bulgular Kudüs İbrani Üniversitesinde sergilenecek ve konuyla ilgili olarak 18 Ekim'de halka açık bir konferans verilecek.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar