38 Bin yıl önce bir Van Gogh yaşamış!

38 Bin yıl önce bir Van Gogh yaşamış!

İnsanoğlu'nun 38.000 yıl önce noktalama tekniğiyle resim yaptığı belirlendi. Fransa'daki kaya evlere yağılan resimlerde Noktasalcılık teknikleri kullanıldığı ifade edildi.

Avrupa’da insan kültürüne ait  en eski izlerin (Aurignacian kültürü) bulunduğu Fransa’nın Dordogne’daki Vézère Vadisi´nde bulunan Abri Cellier'deki kayalara çizilen resimlerden bazıları, ilginç şekilde 19. yüzyılda ünlü ressamların kullandığı noktasalcılık ya da yaygın ismiyle noktalama (noktalarla figür oluşturma) teknikle benzerlikler gösteriyor

ibtimes.co.uk  sitesinin Léa Surugue imzalı haberine göre; Yeni kazılarda bulunan resimler Aurignacian tekniği ile Vincent Van Gogh ve Camille Pissarro'nun eserleri arasında ortak bir nokta keşfedildi.

Sanat tarihi notlarına göre; 1880’lerde geliştiği kaydedilen, daha büyük görüntü algısı yaratmak için küçük noktalar kullanan Noktalama tekniğinin bundan tam 38.000 yıl önce meçhul bir taş devri ressamı tarafından kullanıldığı tespit edildi.

Abri Cellier'deki kazıların başkanı antropolog Randall White, "modern sanatçıların tekniklerine hayli aşinayız ama onların kullandığı noktalama tekniğinin Avrupa’daki en eski insan kültürü olan Aurignacian kültüründe uygulandığını görğnce doğal olarak şaşırdık" diyor...

38 bin yıllık noktalama tekniği ile gergedan

Avrupa’daki Erken Üst Paleolitik ve Aurignac kültürünü çözmeye çalışan arkeologlar,  Vézère Vadisi'nde Aurignacian sanatına ait; oymalı, boyalı ve noktalamalı 15 kireçtaşı blok keşfettiler. 

Dordogne’deki Abri Cellier'de ilk kazı 1927 yılında yapıldı.  2014’te bir  ekip bölgede incelemeler yaptı ve kazıya gerek kalmadan 1927 kazılarında tespit edilen 15 gravür haricinde 16 yeni rölyef buldu.  Aslına bu rölyefler 1927’deki kazılarda araştırmacılar tarafından çıkarılmış ama incelenmeden bir kenara bırakılmışlardı.

Grotte Chauvet'ten noktasalcılık stilinde gergedan

Üzerinde mamut ve at imgeleri bulunan rölyefler, 38 bin yıl önceye tarihlendirildi. Rölyeler içinde özellikle yünlü mamutlara ait figür arkeologların ilgisini çekti. Çünkü bu çizim değildi noktalama  tekniğiyle yapılmıştı. Yıl içinde aynı teknikle yapılmış ikinci rölyef bulundu ki onda bir kuş tasviri yer alıyordu.

Camille Pissarro'nun Elma Hasadı tablosu

Araştırmacılara göre, noktalama tekniği, izole sanat formu değil, Aurignacian kültüründe yaygın kullanılılan bir stildi.


Benzer Haberler & Reklamlar