3. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu sona erdi

Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 55 akademisyenin katılımıyla cuma günü başlayan sempozyum pazar günü Akademisyenlerden oluşan heyetin Samsun'un ve Tekkeköy'ün tarihi yerleri ile müzelerini gezilmesiyle son buldu.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde, Tekkeköy Belediyesinin ev sahipliğinde 27–29 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen "Üçüncü Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu" düzenlenen şehir gezisiyle sona erdi.

Tekkeköy Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Oxford Üniversitesi (İngiltere), Oulu Üniversitesi (Finlandiya), Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) ile Amisos Yayın Birliği ortaklığında dünyanın ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 55 akademisyenin katılımıyla cuma günü başlayan sempozyum pazar günü Akademisyenlerden oluşan heyetin Samsun'un ve Tekkeköy'ün tarihi yerleri ile müzelerini gezilmesiyle son buldu.

Genel sekreterliğini dünyaca ünlü arkeolojide otorite isim ve Oxford Üniversitesi Karadeniz Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gocha Tsetskhladze ile Türkiye'de arkeolojide önemli bir isim olan Prof. Dr. Sümer Atasoy'un birlikte yürüttüğü Uluslararası Arkeoloji Sempozyumunun tamamlanmasının ardından Sempozyuma katılan birbirinden değerli akademisyen ve arkeologlar Samsun'un tarihi değerleri ve müzeleri ile sempozyumunda çıkış noktası olan Karadeniz'deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaralarını gezdiler. Tekkeköy Arkeoloji Vadisine hayran kalan Akademisyen ve Arkeolog heyeti alanda en kısa zamanda arkeolojik kazıların başlaması gerekliliğini ifade ettiler.

3. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumunun tüm dünya Arkeologlarının dikkatini çekeceğini söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "Sempozyumumuz sonrasında ortaya konulan bilgiler bölge ve Tekkeköy için bilimsel anlamdaki en kapsamlı çalışmalar bütünü olacak. Bölgede başlatılacak Arkeolojik kazılar beklide tarihin seyrini değiştirecek yeni buluntuların ortaya çıkmasına neden olacak. Bu ve bu gibi birçok konuda ulusal ve uluslararası Sempozyumları düzenlemeye devam edeceğiz. Bir daha ki yıl daha kapsamlı ve daha uzun soluklu bir çalışma düzenleyeceğiz. Sempozyumumuza katılan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Sempozyumu değerlendiren Prof. Dr. Gocha Tsetskhladze, "Onlarca farklı bilginin paylaşıldığı çok verimli ve yararlı bir Sempozyum gerçekleştirdik. Alanında uzman Arkeolog ve akademisyen arkadaşlarımız bölge hakkında önemli paylaşımlar gerçekleştirdi. Bu Sempozyum Tekkeköy için önemli bir kazanım sağladı. Böyle büyük bir Uluslararası Sempozyumu düzenleyen dünyanın farklı üniversitelerinden 55 Arkeoloğu Tekkeköy'de bir araya getiren Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar'a teşekkür ederiz" diye konuştu.

Sempozyumu değerlendiren Türkiye'de arkeolojide önemli bir isim olan Prof. Dr. Sümer Atasoy ise, "Bölge ve Tekkeköy için büyük arkeolojik çalışmaların kapılarını araladık. Sempozyumumuz özellikle Tekkeköy Mağaralarındaki çalışmaların yol haritası olacaktır. Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ve organizasyonda emeği geçen herkese, katılımcılarımıza teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

İHA


Benzer Haberler & Reklamlar