17 yıldır geçici listede olan Ahlat UNESCO'dan kalıcılık istiyor

17 yıldır geçici listede olan Ahlat UNESCO'dan kalıcılık istiyor

'Ahlat, belki de UNESCO listesinde en gizemli, araştırmaya ve okunmaya elverişli bir yer olacaktır' diyen Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Selçuklu mirasının UNESCO'nun asıl listesinde yar almasını istiyor.

Bitlis'in Ahlat İlçesi Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, 17 yıldır UNESCO geçici listesinde yer alan "Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşlarının", Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) asıl listesine alınması gerektiğini söyledi.

Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşlarının" sadece Türkiye değil, dünya mirası açısından da önemli olduğunu belirtti.

UNESCO ile ilgili alan çalışmalarının ve bağlantı yollarının tamamlandığını ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"Meseleye Türkiye'deki herhangi bir köşeden bahsederek yaklaşmanın doğru olmayacağının kanaatini taşıyorum. Buradaki tarih, ülkemizin dünya mirasına sunacağı en nadide parçadır. Ancak Ahlat, 17 yıldır geçici listede yer alıyor. Ahlat'taki 8 bin 100 kitabenin, dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını görmemiz gerekiyor. Aslında bu konuyu sadece yerel yönetimler olarak bizler değil, aynı zamanda bütün üniversiteler mesele edinmeli. UNESCO'da ciddi bir bilgi eksikliğiyle hadiseye yaklaştı. Belki bizim de yetersizliğimiz oldu. Tam anlamıyla bu meseleyle ilgili dokümanları ve argümanları ulaşarktırmada geciktik. Ama bu sorun artık çözüldü. Alan çalışması olarak bize ait olan ne varsa tamamlamış olduk."

Kümbetler, Selçuklu Meydan Mezarlığı ve bağlantı yollarıyla alakalı tüm işlemlerin tamamlandığını kaydeden Çoban, artık Ahlat'ın UNESCO'nun asıl listesinde yar almasını istediklerini ifade etti.

Çoban, "Öyle zannediyorum ki dünya mirası içinde yer alacak olan Ahlat, belki de UNESCO listesinde en gizemli, araştırmaya ve okunmaya elverişli bir yer olacaktır. Bu konuda bütün hassasiyetini ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Kültür ve Turizm Bakanı ve bütün ekibine şahsım ve ilçem adına teşekkür ederim." diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar