1.6 milyar yıllık yosun fosilleri

1.6 milyar yıllık yosun fosilleri

Hindistan'da bulunan 1.8 milyar yıllık olduğu saptanan kırmızı algler, daha önce en eski yosun fosili olarak kabul edilen 1.2 milyar yıllık foslillerden 6 milyar yıl daha yaşlı görünüyor.

İsveç Doğa Tarihi Müzesi öğretim üyeleri, muhtemelen dünyanın en eski bitki fosilleri olduğunu tahmin ettikleri yaklaşık 1.6  milyar yıl öncesine ait kırmızı alg (yosun) fosilleri keşfettiklerini açıkladılar. Yosun fosilleri Hindistan’ın orta bölgesindeki kayaçlarda bulundu.

BBC'nin haberine göre; Orta Hindistan'ın Chitrkoot bölgesindeki tortul kayaçlarda korunmuş fosillerin yaklaşık 540 milyon yıl önceki Kambriyen dönemine ait olduğu sanılıyordu ama radyometrik tarihleme teknolojisi, yousn fosillerinin yaşını 1 milyar yıl daha geri çekti. 1.8 milyar yıllık olduğu saptanan kırmızı algler, daha önce en eski yosun fosili olarak kabul edilen 1.2 milyar yıllık foslillerden 6 milyar yıl daha yaşlı görünüyor. 

İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nde görevli paleozooloji profesörü Stefan Bengston, "Fosillerde DNA kalıntıları olmaması nedeniyle yaşından yüzde yüz emin değiliz ama karakterleri kırmızı alglerin morfolojisi ve yapısıyla uyum içinde . Dünyadaki en eski yaşam izleri kabul edilen 3.5 milyar yıllık organizmalar prokaryotlar. Prokaryotlarda küçük hücre mekanizması yoktur. Ökaryotlar olarak adlandırılan çok hücreli karmaşık organizmalar ise prokaryotlardan 60 milyon daha eski tarihli. Bu yeni keşifle, çok hücreli bir ökaryotun bilinen eski örneği bulunmuş oldu. Bu da çok hücreli ökaryotların evrimleştiği dönemi daha erken bir zamana çekti. Bitkiler gibi fotosentez yapan bu fosil algler de ökaryotlar olarak bilinen bir gruba aittir. İlk ökaryotların fosilleri oldukça nadirdir ve bunları incelemek oldukça zordur" dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar