Tarım Haberleri

Nalan Çopuroğlu Yastı: Bütün dünyayı Adana Müzemize bekliyoruz

Nalan Çopuroğlu Yastı: Bütün dünyayı Adana Müzemize bekliyoruz

Milli Mensucat Fabrikası binası restore edilerek oluşturulan Arkeoloji Müzesi olarak 2017'de, Mozaik Teşhir Salonu 2018'de ziyarete açılan Adana Müzesi kompleksinin, üçüncü etabında açılacak tarım müzesi, sanayi müzesi ve kent müzesinin hazırlıkları…

Oylum Höyükte 4 bin yıllık nar kabuğu bulundu

Oylum Höyük'te 4 bin yıllık nar kabuğu bulundu

Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...

Kazakistanda 3 bin yıllık göçebe olmayan Saka yerleşimi keşfedildi

Kazakistan'da 3 bin yıllık göçebe olmayan Saka yerleşimi keşfedildi

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'ın iki kilometre batısında tarihi Akbaur mağarasının yakınlarındaki arkeoloji kazılarında, son Bronz Çağı ile erken Demir Çağı'na tarihlenen bir Saka yerleşimi keşfedildi. Arkeolojik kanıtlar, Sakaların önyargı ve…

Çanakkaleli çiftçi, Bizanslı çiftçilerin tarım aletlerini buldu

Çanakkaleli çiftçi, Bizanslı çiftçilerin tarım aletlerini buldu

Ezine'nin Dalyan köyündeki Alexandria Troas arkeoloji kazı alanının yanındaki tarlada dev küpler içinde Bizans dönemine ait orak, çapa, pala, karasaban ucu gibi demir tarım aletletleri ile testere, el rendesi, ahşap delici ve kazıyıcı spatula gibi…

Dünyanın bilinen en eski ekmeği Ürdünde bulundu

Dünyanın bilinen en eski ekmeği Ürdün'de bulundu

Şimdiye dek bilinen en eski ekmek Anadolu'da bulunmuştu ama Ürdün'deki arkeoloji kazılarında 5 bin yıl daha eski ekmek kalıntısı ortaya çıkarıldı. Kalıntı incelenerek dünyanın en eski ekmek tarifi de elde edildi.

Romalıların keşfettiği tarımsal soruna çözüm aranıyor

Romalıların keşfettiği tarımsal soruna çözüm aranıyor

Batı Avustralya Üniversitesi bitki biyologları tarım alanında buğdayların korunması açısından önemli araştırmaya imza atılar. Onların çözmeye çalıştığı sorun, en az 2 bin yıl önce Romalı çiftçiler tarafında da biliniyordu.…

Boncuklu Höyükte tarım mevcut tezleri zora soktu

Boncuklu Höyük'te tarım mevcut tezleri zora soktu

Küçük ölçekli tarım, sanılanın aksine ilk olarak, Anadolu platosundaki yerli topluluklar tarafından başlatılmış olabilir. Boncuklu Höyük’teki incelemeler mevcut arkeolojik verileri geçersiz kılabilir.

Aşağınar arkeloji kazılarında sona yaklaşılıyor

Aşağınar arkeloji kazılarında sona yaklaşılıyor

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Kırklareli'de çeyrek asırdır devam eden milattan önce 6 binli yıllara ait tarım kalıntıları bulunan Aşağıpınar arkeolojik kazılarının bir kaç içinde sona ereceğini söyledi.

Körtiktepede tarım öncesi yerleşik yaşam tespit edildi

Körtiktepe'de tarım öncesi yerleşik yaşam tespit edildi

İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçildiği tespit edildi. İşte ezber bozan tarım öncesi yerleşim…

Evcilleşen bitkiler, vahşi akrabalarından fazla büyüdü

Evcilleşen bitkiler, vahşi akrabalarından fazla büyüdü

Tarımın başlangıcı insanlık tarihini değiştirdi. Bu değişimin yüzyıllar boyunca insanlar gibi bitikilerde de etkili oldu. Evcilleşen bitkilerin insanlara bağımlığı da bilim adamlarını şaşırtmayı sürdürüyor.

Avrupanın Hun algısını yalanlayan araştırma

Avrupa'nın Hun algısını yalanlayan araştırma

1500 yıl önce Roma İmparatorluğu sınırlarına dayanan Hunların, Romalıları nasıl etkilediğine dair bilimsel araştırma, Avrupa'nın geleneksel 'barbar Hunlu' imajına uymayan sonuçlar ortaya çıkardı. Göçebe Hunlar ile Romalıların birbirlerinin yaşam…