Runik Haberleri

Dünyada bilinen en eski Runik alfabeli taş yazıt Norveçte bulundu

Dünyada bilinen en eski Runik alfabeli taş yazıt Norveç'te bulundu

Norveç'te, dünyada runik alfabesinin kullanıldığı en eski taşlar, gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologların bir kaç ay önce bulduğu Runik Alfabe ile "idiberug" yazılı Svingerud Taşı'nın uzmanlarca incelenerek doğruluğu saptandıktan ve tarihi belirlendikten…

Osloda 8 asırlık ahşap bagaj etiketi bulundu

Oslo'da 8 asırlık ahşap 'bagaj etiketi' bulundu

Ahşap nesnenin daha önce 13. yüzyıldan kalma bir şahin figürü çıkarılan tabakada bulunduğu ve muhtemelen aynı döneme ait olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Prof. Dr. Semih Güneri, Türk - Altay Kuramını anlattı

Prof. Dr. Semih Güneri, Türk - Altay Kuramı'nı anlattı

Prof. Dr. Semih Güneri; "Türk-Altay Kuramı kitabında Uzak Asya’daki Türk tarihini yazdık. Yakında Kaynak Yayınları’ndan çıkacak. Arkeolojik belgeler üzerine yazılmış bir Türk Tarih Tezidir” dedi.

Danimarkada runik yazılı tarak ve kemik plaka bulundu

Danimarka'da runik yazılı tarak ve kemik plaka bulundu

Yazıtları çözmek oldukça zor, çünkü metinlerde bozulmalar nedeniyle her iki kelimenin başlangıcını ve bitişini işaret eden bazı özellikler eksik. Ancak yine de deşifre etmek imkansız değil.

Norveçte bileği taşı üstünde runik yazı bulundu

Norveç'te bileği taşı üstünde runik yazı bulundu

Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan küçük bir obje, Ortaçağ insanlarının Runik yazı dilini nasıl kullandığına dair önemli sorular doğurdu. Taş üstünde beş adet Runik simge bulunuyor. Sonuncusu kırılmış ve ikincisi diğerlerine göre biraz daha silik.…