Kalkolitik Haberleri

İstanbulda taş devrinden kalma dört adet fallus örneği bulundu

İstanbul'da taş devrinden kalma dört adet fallus örneği bulundu

İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…

Türkiyedeki ilk mağaraiçi toplu mezar Alanyada keşfedildi

Türkiye'deki ilk mağaraiçi toplu mezar Alanya'da keşfedildi

Geçen yıl Kadıini Mağarası'na giren grup ekstrem sporcu iskelet parçaları ile karşılaştı. Mağarada arkeolojik kazılar yapan ve veri toplayan ekibin başkanı SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Damla Yılmaz Usta,…

Yumuktepede vazo mezar ve 9 bin yıllık mühür bulundu

Yumuktepe'de vazo mezar ve 9 bin yıllık mühür bulundu

Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde 2018 arkeoloji çalışmaları sona ererken, bu yılki kazılarda obsidyen ok ucu, milattan önce 6 bin 800'lü yıllarda kullanıldığı düşünülen geometrik desenli mühür ile kalkolitik tabakada sayım yapmak için kullanıldığı…

Niğde Müzesinin bin yıllık Sarışın Rahibe mumyası

Niğde Müzesi'nin bin yıllık Sarışın Rahibe mumyası

Yurt dışına kaçırılmak istenirken yakalanan 22 yaşlarında 162 santimetre boyundaki genç kadın mumyası Hristiyanlık adetlerine göre gömülmüş. Elleri göğsü üzerine birleştirilmiş, başı türban cinsi bir örtü ile bağlanmış ve saçları iki yandan göğsü…

Karain Mağarasında iki önemli arkeolojik keşif yapıldı

Karain Mağarası'nda iki önemli arkeolojik keşif yapıldı

Karain Mağarasında ilk kez, 350 bin yıllık olduğu tahmin edilen çok büyük bir hayvana ait kalça kemiği ile çene ve dişler ile Anadolu'da ilk kez Neandertal insansılarının elinden çıkmış kemikten aletler bulundu.

Arkeolog Prof. Dr. Sevil Gülçur, Güvercinkayasını anlattı

Arkeolog Prof. Dr. Sevil Gülçur, Güvercinkayası'nı anlattı

Anadolu’nun Kalkolitik merkezlerinden Güvercinkayası Kazılarının başkanı Prof. Dr. Sevil Gülçur; Güvercinkaya'nın bütün katmanlarıyla yerleşmenin bütünüyle çalışabildiği arkeolojik alan olduğuna dikkat çekti.

Şanlıurfa müzesinde insanlık tarihine yolculuk

Şanlıurfa müzesinde insanlık tarihine yolculuk

Kültür ve inanç turizminin önemli kentlerinden Şanlıurfa gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği müze kompleksi, açıldığı günden beri 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı.

Hayatını Samsun İkiztepeyi keşfetmeye adadı

Hayatını Samsun İkiztepe'yi keşfetmeye adadı

Samsun'un Bafra ilçesindeki İkiztepe Höyüğü'nde yürütülen arkeolojik kazılara ilk kez 1974 yılında asistan unvanıyla katılan Prof. Dr. Önder Bilgi, emekli olmasına rağmen alanda devam eden çalışmalara katkı vermeyi sürdürüyor…