Hititler Haberleri

Hititlerin 3 Bin yıl önce Sanayi Mahallesi kurdukları anlaşıldı

Hititlerin 3 Bin yıl önce Sanayi Mahallesi kurdukları anlaşıldı

Çorum'un Ortaköy ilçesinde süren arkeoloji kazılarında Şapinuva kentinin sınırları belirginleşirken, Hitit şehir planında atölyelerin, yönetim binaları ve yerleşim alanlarından çok uzağa yapıldığı dikkat çekiyor. Bu da günümüz kavramıyla Hititlerin…

Hititleri Luviler mi, kuraklık mı, depremler mi yıktı?

Hititleri Luviler mi, kuraklık mı, depremler mi yıktı?

Arkeoloji dünyasının en çok tartışılan bilmecelerinden biri de Hititlerin Mısır ile birlikte dönemin süper gücü iken nasıl yıkıldığı... Kimilerine göre onları Luviler yıktı, kimilerine göre kuraklık bitirdi. BBC'nin konuyla ilgili haberine göre o…

Karatepe Kitabeleri UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne alındı

Karatepe Kitabeleri UNESCO Dünya Belleği Kütüğü'ne alındı

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı çift dilli Karatepe Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Kütüğü'ne Türkiye'den miras olarak kaydedilen 70'inci eser oldu.

Güründe Hititler dönemine ait çok apartman mağaralar

Gürün'de Hititler dönemine ait çok apartman mağaralar

Sivas'ın Gürün ilçesinde, milattan önce 2 binli yıllarda Hititler'in yaptığı, tarih boyu barınak, sığınak, kale ve yiyecek saklamak için kullanılan mağaralar, 3 ve 5 katlı ilkel bir apartman görüntüsünü andırıyor.

Yazılıkayanın aynı zamanda Evreni sembolize ettiği keşfedildi

Yazılıkaya'nın aynı zamanda Evren'i sembolize ettiği keşfedildi

Çorum'daki Yazılıkaya'nın bugün hâlâ kusursuz çalışan 3 bin yıllık dev bir zaman makinesi olduğunu ortaya çıkaran ekip, Hitit Açık Hava Tapınağının iki odasındaki rölyeflerin aynı zamanda evreni sembolize ettiğini keşfetti. Rölyeflerde yeraltı…

İstanbulda 9 bin yıllık tarım aletleri bulundu

İstanbul'da 9 bin yıllık tarım aletleri bulundu

Yarımburgaz Mağarası’nda 800 bin yıl öncesinde insanların yaşam izleri bulunan havzadaki Bathonea Arkeoloji Kazılarında, 9 bin yıllık tarım aletleri ve taş aletlerin üretildiği hammaddeler bulunurken, Hititlerin ve Vikinglerin İstanbul'da bıraktığı…

Alacahöyükte kazı süresi 12 aya çıkarıldı

Alacahöyük'te kazı süresi 12 aya çıkarıldı

Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Çorum'daki Alacahöyük Ören Yeri'nde arkeolojik kazıların 12 ay devam etmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Çorum müzeleri yeni döneme hazırlanıyor

Çorum müzeleri yeni döneme hazırlanıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında kapalı bulunan Çorum'daki müzelerde, salgından sonraki dönem için altyapı ve onarım çalışmaları yürütülüyor.

Hitit ülkesinde koronavirüs sükuneti

Hitit ülkesinde koronavirüs sükuneti

Anadolu'nun bilinen ilk barajlarından Hitit Barajı, kral ve prens mezarları, Aslanlı Kapı sfenksi ile ziyarete açık arkeolojik kazı alanına ev sahipliği yapan Alacahöyük ve Hattuşa, en sakin günlerini yaşıyor

UNESCO Geçici listesine giren Karatepenin arkeolojik önemi nedir?

UNESCO Geçici listesine giren Karatepe'nin arkeolojik önemi nedir?

UNESCO Geçici Miras listesine alınan ve listede kalıcı olması için gerekli çalışmalara şimdiden başlanan Karatepe-Aslantaş arkeolojik alanının önünde uzun ve zorlu bir süreç var. Arkeolojik alan uluslararası koruma tarihinde özgün bir yere sahip.…