Doç. Dr. Halil Tekin Haberleri

Önasyada kafa kesme kültürünün arkeolojik arka planı

Önasya'da kafa kesme kültürünün arkeolojik arka planı

Halen Kahramanmaraş'taki Domuztepe höyüğü kazı başkanlığını yürüten, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, kafa kesme kültürünün Eski Yakın Doğu / Önasya'da çok eski bir gelenek olduğunu…

Arkeoloji, seçime hazırlanan siyasetçilere neler kazandırabilir?

Arkeoloji, seçime hazırlanan siyasetçilere neler kazandırabilir?

Siyasetçiler ve siyasete soyunanlar arkeolojiden nasıl yararlanmalı? Yakın Doğu'da Siyaset, arkeolojik belgeler ışığında Neolitik çağlardan bu yana Önasya'daki inşaat siyaseti, siyasi entrikalar ve siyasetçilerin okuması gereken metinler: Doç. Dr.…

Domuztepede 7600 yıllık çift boğa başlı damga mühür bulundu

Domuztepe'de 7600 yıllık çift boğa başlı 'damga mühür' bulundu

Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında, ikinci yapı katına ait dolgu toprak içinde serpantin taşından üretilmiş ip delikli, 'aynalama' yöntemiyle ağızları birbirine bakar şekilde sembolize edilmiş boynuzlu iki hayvan başının…

Domuztepede okçu figürlü seramik parçası ve ok uçları bulundu

Domuztepe'de okçu figürlü seramik parçası ve ok uçları bulundu

Domuztepe Höyüğünde boyalı seramik kapların üzerinde okçu figürlü resim ve çok sayıda okucu buunması Kazı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekin tarafından, ok ve okçuluğun Kahramanmaraş'ta çok eski olgu olduğuna yorumlanıyor. Asurluların Maraş'a ok atılan…

Domuztepede 7 bin yıllık hayat ağacı motifi bulundu

Domuztepe'de 7 bin yıllık hayat ağacı motifi bulundu

Dünyanın en eski Noel ağacı denilebilir diyor Domuztepe arkeoloji kazıları başkanı Doç. Dr. Halil Tekin ve "Noel ağacı şekline dönüşen bu ağacın kökeni aslında burası, yani Mezopotamya. Bunun bugün için bilinen en erken örneği Domuztepe'de…