Danimarka Haberleri

Rubjerg Knude deniz feneri 80 metre öteye taşınacak

Rubjerg Knude deniz feneri 80 metre öteye taşınacak

Danimarka'nın kuzeybatı kıyısındaki Rubjerg Knude deniz feneri, denizle arasındaki mesafe 200 metreden 6 metreye kadar düştüğü için, tekerlek ve raylar üzerinde denizden 80 metre uzağa taşınacak.

Danimarka kedileri Vikinglerden bugüne yüzde 16 irileşti

Danimarka kedileri Vikinglerden bugüne yüzde 16 irileşti

Evcil kedilere ait arkeolojik bulgular ve günümüzde yaşayan kedilerin kemik ölçümleri modern teknikler kullanılarak istatistiksel analizlerle yorumlandı. İlginç araştırma sonucuna göre, Danimarkadaki kedilerin kemiklerinin Viking çağından bugüne dek…

Danimarkada 500 yıllık gemi enkazı bulundu

Danimarka'da 500 yıllık gemi enkazı bulundu

Danimarka'da 120 yıl öncesine dek deniz altında kalmış arazide pansiyon inşaatı için yapılan temel kazısı sırasında 500 yıllık gemi enkazına rastlandı. İnşaat kazısı arkeolojik kazıya dönüştürüldü.

Tarihi eser kaçakçıları özel banka kasaları kullanıyormuş

Tarihi eser kaçakçıları özel banka kasaları kullanıyormuş

İnterpol raporu arkeolojik ve tarihi eserleri kaçıran şebekelerin kullandığı yöntemi deşifre etti. Türkiye ve diğer ülkelerden yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin, batı bankalarındaki özel kasalarda tutulduğu ve uygun alıcı bulunduğunda satıldığı…

Danimarkada runik yazılı tarak ve kemik plaka bulundu

Danimarka'da runik yazılı tarak ve kemik plaka bulundu

Yazıtları çözmek oldukça zor, çünkü metinlerde bozulmalar nedeniyle her iki kelimenin başlangıcını ve bitişini işaret eden bazı özellikler eksik. Ancak yine de deşifre etmek imkansız değil.

Arkeolog S. Michael Sindbaek Viking Kalelerini anlattı

Arkeolog S. Michael Sindbaek Viking Kalelerini anlattı

Arkeologlar, Danimarka'daki halka şeklindeki beşinci Viking kalesini açığa çıkardı. Akılsız yağmacılara nazaran Orta Çağ Vikingleri’nin teknolojik gelişimleri bu surları inşa edebilecek kadar ilerdeydi.

Fransa ve Danimarkadan geri istediğimiz tarihi eserler

Fransa ve Danimarka'dan geri istediğimiz tarihi eserler

Avrupa'ya kaçırılan eserlerin izini süren Kültür ve Turizm Bakanlığı Fransa'dan I. Mahmut Kütüphanesi, Sultan III. Murad Türbesi ve II. Selim Türbesi Çinileri'ni, Danimarka'dan ise 7 tarihi eseri geri istiyor.

Arkeologlar Bronz Çağından kalma üzüm çekirdeği buldu

Arkeologlar Bronz Çağından kalma üzüm çekirdeği buldu

Danimarka'da arkeoloji kazıları yapılan alanda bir kuyu içindeki kalıntılar arasında tunç çağından kalma üzüm çekirdeği bulundu. Önce taş parçacığı sanılan arkeolojik kalıntının yapılan incelemeler sonucu Danimarka'nın günümüze gelebilen en eski…

Danimarkaya Egtved Kızından sonra Skrydstrup Kadını şoku

Danimarka'ya Egtved Kızı'ndan sonra Skrydstrup Kadını şoku

Danimarkalıların saç modelleri ve bakımlı tırnaklarıyla ünlü antik çağ mumyalarının aslında Danimarkalı olmadıkları anlaşıldı. Danimarka'nın Tunç Çağı simgelerinden Egtved Girl gibi Skrydstrup Woman'ın da göçmen olduğu ortaya çıktı…

Arkeologları şaşırtan Viking Kulesi

Arkeologları şaşırtan Viking Kulesi

Danimarka'da vikinglere ait gözetleme kulesi bulunması şaşırtıcıydı ama daha şaşırtıcı olan bu kulenin neyi gözetlemek için kullandığıydı. Tarihi Viking bilmecesi hayli merak uyandırıcı.

Afrikada, 64 bin yıllık ok uçları bulundu

Afrika’da, 64 bin yıllık ok uçları bulundu

400 bin yıl önce kullanıldığı tepit edilen mızraklara göre, daha geç keşfedilen ve şimdiye dek 71 bin yıllık mazisi saptanan ok uçlarına yenileri eklendi.

Danimarkada 13.000 yıllık av aletleri bulundu

Danimarka'da 13.000 yıllık av aletleri bulundu

Kopenhag'a 170 kilometre mesafedeki çevre yolu inşaatı sırasında 13.000 yıllık olduğu tespit edilen çakmataşından yapılma av aletleri ve hayvansal kalıntılar bulundu.

2017 Avrupa Kültür Başkentleri: Aarhus ve Baf

2017 Avrupa Kültür Başkentleri: Aarhus ve Baf

2017 Avrupa Kültür Başkentleri Aarhus ile Kıbrıs’ın liman kenti Baf (Paphos) vermek istedikleri mesajları zengin tarihi geçmişleriyle sentezleyerek, kültürel etkinliklerle turistlere sunacak.

Danimarkada Viking takısı bulundu

Danimarka'da Viking takısı bulundu

Danimarka'nın Lolland adasında, içlerinde, üzerinde tanrı Odin'in tasviri yer alan kolyenin de yer aldığı 1500 yıllık altın objeler bulundu.

Bin yıllık Viking alet kutusu bulundu

Bin yıllık Viking alet kutusu bulundu

Viking bir ustaya ait olduğu sanılan kutunun içinden çıkan 16 demir el aleti, filmlere konu olacak şekilde hastaneye kaldırılarak röntgeni çekildikten sonra açılmak suretiyle sağlam olarak kurtarıldı.